Παρακολουθήστε online τα σεμινάρια, τα οποία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα www.blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Πρώτο σεμινάριο"Ιστορώντας τον 20ό αιώνα". Ομιλητές: Έφη Γαζή και Βαγγέλης Καραμανωλάκης (23/2/2017)

Δεύτερο σεμινάριο: "Η ελληνική πολιτική σκηνή στον 20ό αιώνα". Ομιλητής: Ηλίας Νικολακόπουλος (2/3/2017)

Τρίτο σεμινάριο: "Η Ελλάδα και η Ευρώπη στον 20ό αιώνα. Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σχέδιο Briand (1929) και στη συνθήκη του Maastricht (1992). Ομιλητής: Σωτήρης Ριζάς (9/3/2017)

Τέταρτο σεμινάριο: "Στρατός και πολιτική στον 20ό αιώνα". Ομιλητής: Τάσος Σακελλαρόπουλος (16/3/2017)

Έκτο σεμινάριο: "Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η ελληνική οικονομία". Ομιλήτρια: Χριστίνα Αγριαντώνη (30/3/2017)

Έβδομο σεμινάριο: "Ελλάδα, μια χώρα σε κίνηση: μετανάστες και πρόσφυγες". Ομιλητής: Κωστής Καρπόζηλος (6/4/2017)

Όγδοο σεμινάριο: "Ορόσημα στην ανάπτυξη του αστικού χώρου. Η Αθήνα στον 20ό αιώνα". Ομιλήτρια: Ντίνα Βαΐου (27/4/2017)

Δέκατο σεμινάριο: "Οι δύο μεγάλοι πόλεμοι, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος". Ομιλητής: Πολυμέρης Βόγλης (12/5/2017)

Ενδέκατο σεμινάριο: "Η νεοελληνική εκπαίδευση κατά τον 20ό αιώνα". Ομιλητής: Βαγγέλης Καραμανωλάκης (18/5/2017)

 

Φ.Α.Αυγής.00004Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σε συνεργασία με  το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργανώνουν  για τρίτη χρονιά ένα νέο κύκλο σεμιναρίων με θέμα Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ο αιώνα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Στα δώδεκα σεμινάρια του κύκλου θα επιχειρηθούν κριτικές προσεγγίσεις και αποτιμήσεις των πλέον κρίσιμων γεγονότων του ελληνικού 20ου αιώνα, με εισηγήσεις επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης. Κάθε θεματική εισήγηση θα ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες, ενώ στους τελευταίους θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Παράλληλα, ο κύκλος των σεμιναρίων θα βιντεοσκοπηθεί με σκοπό την μετέπειτα διαδικτυακή ανάρτησή του. Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι: Χριστίνα Αγριαντώνη, Ντίνα Βαΐου, Πολυμέρης Βόγλης, Έφη Γαζή, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Γιώργος Κουκουλές, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

 

Το σεμινάριο θα διεξάγεται στα γραφεία της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού ΕΜΝΕ, Ζωσίμου 11 (και Λασκάρεως 51), Αθήνα. (Πληροφορίες στα ΑΣΚΙ τηλ. 210 3223062 και 210 3214024), κάθε Πέμπτη, ώρα 17.00 – 20.00 και θα διαρκέσει από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαΐου.  

 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι εξήντα άτομα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής και στέλνοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση των ΑΣΚΙ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) από τη Παρασκευή 27/1/2016 έως την Τρίτη 7/2/2016. Εάν οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπεράσουν τις 60, θα γίνει κλήρωση σε δημόσια εκδήλωση την Παρασκευή 10/2/2016 στις 11.30 μμ. στα γραφεία των ΑΣΚΙ (Πλ. Ελευθερίας 1) των 60 συμμετεχόντων (συν 10 επιλαχόντες). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 13/2/2016 από την ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ. Οι κληρωθέντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους έως τις  17/2/2016. 

 

Με την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση την ανελλιπή συμμετοχή των εγγεγραμμένων.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι η επανάληψη των σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προσφορά κοινωνικού έργου, την υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με συναφείς φορείς και ιδρύματα, τον εμπλουτισμό βιβλιοθηκών και την αξιοποίηση συλλογών και αρχείων που διαθέτει. Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει οργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και συνέδρια, έχει συμβάλλει στην έκδοση βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων, ενώ συστηματικά συμμετέχει στην διοργάνωση κύκλων μαθημάτων και ομιλιών σε συνεργασία με άλλους φορείς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.). Παράλληλα από το 2012 συμμετέχει στο πρόγραμμα Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση βιβλιοθηκών που ανήκουν στον οργανισμό, συνεισφέροντας με εμπλουτισμό νέων εκδόσεων και εγγραφές σε περιοδικά  γενικής παιδείας (για περισσότερα στοιχεία βλ.www.kikpe.gr).