ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

aski afisa04 finalΒιβλία και ιδέες, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μελομακάρονα, λαχνοί και εκδηλώσεις! Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) γιορτάζουν τα 18 τους χρόνια και μαζί με τους Φίλους των ΑΣΚΙ διοργανώνουν στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2010 παζάρι βιβλίων σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Από τις 11.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε για να κουβεντιάσουμε, να αγοράσουμε παλιές και νέες εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά για τη λογοτεχνία, την πολιτική και, ιδιαίτερα, σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις για τη σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Παράλληλα θα φυλλομετρήσουμε τα νέα βιβλία που θα παρουσιαστούν, θα δούμε ντοκιμαντέρ, θα συζητήσουμε συνδέοντας τη μνήμη με το σύγχρονο στοχασμό. Θα κάνουμε δηλαδή ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να συζητάμε, να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε σε μια συγκυρία που πλήττει τα πάντα και ιδιαίτερα συλλογικότητες όπως τα ΑΣΚΙ.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στις 12.00, με τους χαιρετισμούς των Σπύρου Ασδραχά και Νίκου Πετραλιά. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της νέας έκδοσης των ΑΣΚΙ και του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς  από το Θεμέλιο:

Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις.

Θα μιλήσουν η Έφη Αβδελά, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάνης Γιαννουλόπουλος.

Στις 17.30 θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ των Ηλία Γιαννακάκη και της Εύης ΚαραμπάτσουΜακρόνησος.
Μετά την προβολή, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Στάβερη, θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19.30. Θα μιλήσουν  οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ηλίας Γιαννακάκης, Στρατής Μπουρνάζος, Τάσος Σακελλαρόπουλος  

Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στις 12.00,  θα ξεκινήσουμε με μια εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της Μαρίας Μπέικου Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ… (Καστανιώτης)Αρχείο Μπέικου: Μνήμες και ιστορία.
Ομιλητές: Τασούλα Βερβενιώτη, Μαρία Μπέικου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ανταίος Χρυσοστομίδης. Διαβάζει ο Στάθης Γράμψας. Την εκδήλωση συντονίζει ο Φώτης Προβατάς

Στις 17.30 θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Φώτου ΛαμπρινούΚαπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19.00,  με τους Μάνο Ζαχαρία, Φώτο Λαμπρινό και  Άννα Φραγκουδάκη

Στις 20.00 η βραδιά θα κλείσει με την κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς και επομένως με πολλές εκπλήξεις.

Σας περιμένουμε λοιπόν για να συναντηθούμε ξανά, να συζητήσουμε και κυρίως να ενισχύσουμε οικονομικά τα ΑΣΚΙ σ’ αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα.