Η βιβλιοθήκη των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

 

Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε θέματα ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων του 20ού αιώνα, με έμφαση στην ελληνική και διεθνή ιστορία του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού και της ευρύτερης Αριστεράς, η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ αποτελεί, για τα ζητήματα αυτά, ένα από τα πλέον βασικά κέντρα τεκμηρίωσης και μόνιμο σημείο αναφοράς, όσων ασχολούνται με συναφή θέματα.

 

Οι πρώτες συλλογές της βιβλιοθήκης συνόδευσαν τις μεγάλες αρχειακές ενότητες των ΑΣΚΙ. Επρόκειτο για βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά που χρησιμοποιούσε το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ, μέρος της βιβλιοθήκης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε συγκροτήσει το κόμμα στο Βουκουρέστι. Η κομματική αυτή βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με την βιβλιοθήκη του Κέντρου Μαρξιστικών Σπουδών που επίσης απόκειται στα Αρχεία, υπολογίζεται σε 11.000 τίτλους περίπου. Σήμερα η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ περιλαμβάνει περισσότερους από 35.000 τίτλους και διαρκώς εμπλουτίζεται κυρίως από δωρεές ιδιωτών και φορέων.

 

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει:

  • Βιβλία
  • Σειρές περιοδικού και ημερήσιου Τύπου [συλλογή παρανόμου Τύπου (1936-1974), σειρές καθημερινών εφημερίδων, συνδικαλιστικά έντυπα, λογοτεχνικά περιοδικά κ.ά.]
  • Συλλογή φυλλαδίων (1910-2010)
  • Συλλογή προκηρύξεων (1936-2010)

Εκτός από τις χαρτώες εκδόσεις, τον τελευταίο καιρό συγκροτείται ψηφιακή βιβλιοθήκη με σπάνια, δυσπρόσιτα ή ευπαθή έντυπα.

Ultra Boost Laceless

 

 

elefantisΤο 2009 η οικογένεια του Άγγελου Ελεφάντη δώρισε στα ΑΣΚΙ την προσωπική του βιβλιοθήκη, στεγασμένη κατά κύριο λόγο στο σπίτι του και στα γραφεία του Πολίτη. Βιβλιοθήκη χρηστική, όπως αποτυπώνεται στις χιλιάδες κυριολεκτικά χειρόγραφες σημειώσεις και σχόλιά του στα περιθώρια των έντυπων σελίδων, αναδεικνύοντας τον πλούτο των ενδιαφερόντων του και των γνωστικών πεδίων με τα οποία ο Ελεφάντης ασχολήθηκε στη μακρά διανοητική του πορεία. Από την ιστορία του παππού του έως τον λαϊκισμό, από την κριτική στον μαρξισμό έως τη μετάφραση του André Leroi-Gourhan ο Ελεφάντης συνομίλησε με ένα πλήθος στοχαστών, αποκρυπτογραφώντας και ασκώντας κριτική στη σκέψη τους.

Τα βιβλία που ο ίδιος επέλεξε να συμπεριλάβει στη βιβλιοθήκη του, καθώς καθημερινά γινόταν αποδέκτης πολλών εκδόσεων λόγω και του Πολίτη, αποτελούν σημαντικούς οδοδείκτες της πνευματικής του πορείας και της διαμόρφωσης της κριτικής του σκέψης.  Οι βασικές θεματικές κατηγορίες της βιβλιοθήκης αφορούν την παγκόσμια και ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, την πολιτική, την κοινωνιολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία, την πολιτική επιστήμη, την οικονομία. Ιδιαίτερα πλούσιες είναι οι ενότητες που αφορούν τη μαρξιστική σκέψη, με σειρές έργων ξένων και Ελλήνων διανοητών. Περιλαμβάνονται ακόμα εκδόσεις για την αρχαία ελληνική γραμματεία, τη θεολογία, την αρχιτεκτονική, την παγκόσμια και ελληνική λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας, το θέατρο, τα εικαστικά κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν οι σπάνιες πρωτοσοσιαλιστικές εκδόσεις του Μεσοπολέμου, οι εκδόσεις της δεκαετίας του 1940, καθώς και η συλλογή μαρτυριών του για την Κατοχή και την Αντίσταση.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 4.379 τίτλους βιβλίων, στην ελληνική και γαλλική κυρίως γλώσσα. Ο τρόπος καταλογογράφησης είναι πλήρης και περιλαμβάνει τα στοιχεία του εντύπου από τη σελίδα τίτλου [συγγραφέας, τίτλος, υπότιτλος, άλλα φυσικά πρόσωπα (επιμέλεια, μετάφραση, πρόλογος, επίλογος κ.ά) ή συλλογικά όργανα που εμπλέκονται με την έκδοση του βιβλίου, εκδοτικός οίκος, τόπος έκδοσης, χρόνος έκδοσης, σελίδες, ISBN] καθώς και πληροφορίες από τον κολοφώνα του βιβλίου.

Η καταλογράφηση της βιβλιοθήκης και η ανάρτησή της στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε από τα ΑΣΚΙ με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Κατάλογος βιβλιοθήκης σε pdf

Kobe XII 12 Shoes