apeleutherosi002σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

Από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 13:00 - 14:00 το μεσημέρι Στο Κόκκινο 105,5 


Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;
Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Η Ιστορία στο Κόκκινο επιθυμεί να συνομιλήσει για το χθες με σύγχρονους επιστήμονες και νέες οπτικές. Εστιασμένη κατά κύριο λόγο στον ταραγμένο 20ό αιώνα, την εποχή των άκρων και με αφορμή σημαντικές ιστορικές επετείους επιχειρεί να αναδείξει μια σειρά από άξονες που διέτρεξαν την πρόσφατη ελληνική ιστορία: από το κίνημα στο Γουδί έως και τη Μεταπολίτευση, από τη σταφιδική κρίση των αρχών του αιώνα έως το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΕΑΜ, από το δημοτικιστικό κίνημα στην καθιέρωση του μονοτονικού. Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για το παρελθόν ξεφεύγοντας από στερεότυπες εικόνες και έτοιμα σχήματα, να επεξεργαστούμε το παρελθόν ώστε να κατανοήσουμε το σήμερα. Η διαδρομή αυτή θα γίνει με τη συνεργασία των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τόσο στην επιλογή των θεματικών και των συνομιλητών, όσο και με τη χρήση των μοναδικών αρχειακών και έντυπων συλλογών τους για τον 20ό αιώνα.

 

29η εκπομπή

Κυριακή 4 Ιουλίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Επί της ουσίας. Ναρκωτικά και ελληνική κοινωνία (1870-1950)

Συζητούν ο Κωστής Γκοτσίνας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα για την ιστορία των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα. Πολιτικό διακύβευμα, εθνική απειλή, πηγή εγκληματικότητας, κίνδυνος για την οικογένεια, οι ναρκωτικές ουσίες δεν επενδύθηκαν μόνο με φόβο αλλά αποτέλεσαν και ένα οικονομικό προϊόν που διακινήθηκε με πολλαπλούς τρόπους, αντιμετωπίστηκε κατασταλτικά και θεραπευτικά, τροφοδότησε μια σειρά από αναπαραστάσεις. Οι δυο συνομιλητές επιχειρούν να διατρέξουν αυτό το πολύπλοκο και πολυκύμαντο πεδίο συνδέοντάς το με την ελληνική ιστορία του τέλους του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

 

28η εκπομπή

Κυριακή 27 Ιουνίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Συγκροτώντας το ελληνικό κράτος: τα οικονομικά του Αγώνα

Συζητούν ο Σίμος Μποζίκης και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον ιστορικό Σίμο Μποζίκη για τα δημόσια οικονομικά της Επανάστασης του 1821 έως και την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Αγγίζοντας ένα εν πολλοίς ως τώρα ελάχιστα μελετημένο θέμα, οι δυο συνομιλητές αναφέρονται σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέθηκαν με τον Αγώνα και τις οικονομικές συνθήκες για την επιτυχή διεξαγωγή του. Τα δίκτυα της Φιλικής Εταιρείας, το οθωμανικό φορολογικό σύστημα, οι εθνικές γαίες, τα δάνεια από τους ξένους αποτελούν πτυχές μια πολυσύνθετης ιστορίας και της προσπάθειας των επαναστατημένων να συγκροτήσουν εξ αρχής κρατικούς θεσμούς και να αποκτήσουν κεντρική οργάνωση, μέσα από μια εξόχως συγκρουσιακή διαδικασία.

 

27η εκπομπή

Κυριακή 20 Ιουνίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Γερμανική προπαγάνδα και κατασκοπευτικά δίκτυα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συζητούν ο Στράτος Δορδανάς και ο Μάνος Αυγερίδης

Ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με τον Στράτο Δορδανά, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο Οι Αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2021). Η προπαγάνδα αποτέλεσε ένα βασικό όπλο των αντιμαχόμενων συμμαχιών του «Μεγάλου Πολέμου» εντός των πεδίων των μαχών αλλά και μακριά από αυτά, ιδιαίτερα στα διαφιλονικούμενα ουδέτερα κράτη. Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες του πληθωρικού βαρόνου Schenckκαι ποιος ο ρόλος του στρατιωτικού ακολούθου Falkenhausenστην Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου; Πώς οργανώθηκε το γερμανικό δίκτυο προπαγάνδας και κατασκοπείας, καθώς και ο εγχώριος υποστηρικτικός μηχανισμός του από τη αντιβενιζελική παράταξη στο πλαίσιο του Εθνικού Διχασμού; Σε ποιο επίπεδο η πολιτική των Αγγλογάλλων λειτούργησε προς όφελος της γερμανικής προπαγάνδας; Το τέλος του πολέμου βρήκε, τελικά, την Ελλάδα στο στρατόπεδο της Αντάντ – στο πλευρό των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανοφιλία, ωστόσο, που αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο αποτέλεσε φαινόμενο με διάρκεια στον χρόνο που θα εκδηλωνόταν με διαφορετικούς τρόπους τόσο κατά τον Μεσοπόλεμο, όσο και στη δεκαετία του 1940.

 

26η εκπομπή

Κυριακή 6 Ιουνίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Χιλή: ιστορίες αξιοπρέπειας

Συζητούν η Ευγενία Παλιεράκη και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με την Ευγενία Παλιεράκη, ιστορικό της Λατινικής Αμερικής (πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise) για τις εκλογές του Μαΐου του 2021 στη Χιλή και την ανάδυση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού χάρτη. Οι εξεγέρσεις του 2019 και η σύγχρονη εμπειρία της πανδημίας υπογράμμισαν τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις εύθραυστες ισορροπίες της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Η κοινωνική δυναμική που απελευθερώθηκε μέσα από το πολύμορφο κίνημα αμφισβήτησης αποκρυσταλλώθηκε στις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση: αυτόχθονες, κοινωνικά κινήματα και η ενότητα της Αριστεράς διαπλέκονται με την ανάδειξη μίας νέας γενιάς που πρωταγωνιστεί στην ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η έννοια της αξιοπρέπειας φωτίζει το σημείο συνάντησης ιστορικών προσδοκιών, ριζοσπαστικών αναζητήσεων και κοινωνικών συμμαχιών που συγκλίνουν στην επιδίωξη μίαςνέας αρχής για τη Χιλή και τη Λατινική Αμερική στο σύνολό της.

 

25η εκπομπή

Κυριακή 30 Μαΐου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Ιστορία της μάγισσας: ξαναδιαβάζοντας τον Ζυλ Μισλέ

Συζητούν η Νίκη Διαλέτη και ο Θανάσης Γάλλος

Ο Θανάσης Γάλλος συνομιλεί με τη Νίκη Διαλέτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή την επανέκδοση, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), του μνημειώδους έργου του Ζυλ Μισλέ Η Μάγισσα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1862. Συζητούν για τη δομή, τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο του βιβλίου, για την εννοιολόγηση του Μεσαίωνα, της Γυναίκας, της Μάγισσας, του Γιατρού, του Διαβόλου και της θετικής νοηματοδότησης του στο διανοητικό σύμπαν του σπουδαίου γάλλου ιστορικού, την αμφιλεγόμενη και περίπλοκη σχέση του με τις πηγές και τη χρήση του. Συνομιλούν επιπλέον για το κίνημα του σοσιαλιστικού ρομαντισμού, στο οποίο μετείχε ο Μισλέ, για το ευρύτερο ρεύμα σκέψης που ο Περ Φαξνλέλντ αποκάλεσε «σοσιαλιστικό σατανισμό». Συζητούν επίσης για τα πολυσύνθετα αίτια της ανάπτυξης του κυνηγιού μαγισσών από τα τέλη του 15ου αιώνα και εξής, καθώς και τις διαφορετικές αφετηρίες αυτού του φαινομένου γεωγραφικά. Τέλος, συνομιλούν για την εξέλιξη της ιστοριογραφίας γύρω από το θέμα της μαγείας από τότε και μέχρι σήμερα.

 

24η εκπομπή

Κυριακή 23 Μαΐου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Γραμματόσημα και Κυριαρχία: σφραγίζοντας την άσκηση εξουσίας

Συζητούν ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη (καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) με αφορμή το βιβλίο του Σύνορα-Κυριαρχία-Γραμματόσημα: οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους 1830-1947 (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2021). Με αφηγηματικό πρωταγωνιστή το γραμματόσημο εκτυλίσσεται μία συναρπαστική ιστορία που δείχνει τις πολλαπλές μεταβολές των ελληνικών συνόρων μέσα στο χρόνο και την αναδιατύπωση της έννοιας της κυριαρχίας. Σφραγίδες, επισημάνσεις, ξεχωριστές σειρές γραμματοσήμων υπενθυμίζουν υβριδικες μορφές κυριαρχίας, προσωρινές διοικήσεις, μετέωρες πραγματικότητες ανάμεσα σε ένα σταθερό «χτες» και σε ένα αβέβαιο «αύριο». Ισχυρό σύμβολο και μήνυμα για το ποιος ασκεί τον πολιτικό και θεσμικό έλεγχο επί του εδάφους, το γραμματόσημο, όπως και η ταχυδρομική σφραγίδα, συνδέεται με κάθε γεωγραφικό σημείο του ορίζοντα που βρέθηκε κάποτε από την μία ή την άλλη πλευρά της όποιας συνοριακής γραμμής.

 

23η εκπομπή

Κυριακή 16 Μαΐου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Έλληνες αντιφασίστες στον Ισπανικό Εμφύλιο

Συζητούν ο Γιάννης Παντελάκης και ο Μάνος Αυγερίδης

Ποιοι ήταν οι εθελοντές ελληνικής καταγωγής που πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, τι σήμαινε η ένταξη στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, από ποιες γωνιές του κόσμου και με ποιους τρόπους έφτασαν στην Ισπανία, ποια ήταν τα κίνητρα και ποια η τύχη τους στη διάρκεια του πολέμου και μετά από αυτόν; Ο Μάνος Αυγερίδης και ο Γιάννης Παντελάκης, συγγραφέας του βιβλίου Los buenos antifascistas. Η ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών (Θεμέλιο, 2021) ξετυλίγουν το κουβάρι αυτής της συναρπαστικής ιστορίας διεθνιστικής αλληλεγγύης και θυσίας, εκκινώντας από την αφήγηση της Anastasia Tsackos Moratallia, κόρης ενός Έλληνα εθελοντή από τις ΗΠΑ και μίας Ισπανίδας από το Αλμπαθέτε.

 

22η εκπομπή

Κυριακή 25 Απριλίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Το φοιτητικό κίνημα στην Τουρκία

Συζητούν ο Νίκος Χριστοφής και ο Μάνος Αυγερίδης

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Χριστοφή, Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό. Το Τουρκικό Φοιτητικό Κίνημα, 1923-1980 (εκδ. Τόπος, 2021), ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με τον συγγραφέα για τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη γείτονα χώρα και τον κεντρικό ρόλο των φοιτητών σε αυτούς.

Εκκινώντας από τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο, συζητούν για τη συγκρότηση των φοιτητών ως υποκειμένου και τη διαμόρφωση των ιδεολογικών βάσεων του τουρκικού κράτους, με ορόσημα την Επανάσταση των Νεότουρκων (1908) και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923). Με άξονα την κεντρική θέση της νεολαίας στην ιδεολογία του Κεμαλισμού και τις μεταλλάξεις του τελευταίου στον χρόνο, και με κομβικό γεγονός το πραξικόπημα του 1960 που οδήγησε σε ένα νέο σύνταγμα, παρακολουθούμε την πορεία ριζοσπαστικοποίησης του τουρκικού φοιτητικού κινήματος στο πλαίσιο της «μακράς δεκαετίας του ’60». Το «τουρκικό ’68» αποτέλεσε μία σημαντική, συμβολικά, στιγμή σε αυτήν τη διαδικασία και κατέληξε, μέσα από σκληρούς αγώνες και σφοδρές συγκρούσεις, σε ένα νέο πραξικόπημα (1971), σηματοδοτώντας την «εποχή της βίας», μεταξύ της πολυδιασπασμένης τουρκικής αριστεράς, των παραστρατιωτικών ακροδεξιών οργανώσεων και του κράτους.

 

21η εκπομπή

Κυριακή 11 Απριλίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

 

Η διαμόρφωση του εθνικού χώρου: μετονομασίες οικισμών στο ελληνικό κράτος

 

Συζητούν η Ελένη Κυραμαργιού, ο Γιάννης Παπακονδύλης και ο Μάνος Αυγερίδης

 

Ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με την Ελένη Κυραμαργιού και τον Γιάννη Παπακονδύλη, μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου «Καινούρια Ονόματα-Καινούριος Χάρτης: Ζητήματα μετονομασιών των οικισμών της Ελλάδας 1831-2011». Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την ιστορία των οικισμών στην ελλαδικό χώρο, που διανύει ήδη την τρίτη δεκαετία του. Με αφορμή τη δημοσίευση της βάσης δεδομένων (http://settlement-renames.eie.gr/) και του συλλογικού τόμου Αλλάζοντας τον χάρτη. Ζητήματα μετονομασιών στη Μεσόγειο, 19ος-20ός αιώνας (επιμ. Δημήτρης Δημητρόπουλος-Ελένη Κυραμαργιού), συζητούν για τη σημασία της μετονομασίας οικισμών και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του εθνικού χώρου. Η επιλογή νέων «καλαίσθητων» ονομάτων και ονομάτων «με ιστορική αξία» αποτέλεσε μία διαδικασία διαρκή και σύνθετη, η οποία ξεκινώντας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και πυκνώνοντας κυρίως στις περιόδους των αλλεπάλληλων αλλαγών του εθνικού χάρτη από τα τέλη του 19ου μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (διεύρυνση συνόρων, ενσωμάτωση νέων εδαφών και πληθυσμών, μετακινήσεις πληθυσμών, δημιουργία νέων οικισμών) φτάνει μέχρι και σήμερα.

 

 

20η εκπομπή

Κυριακή 28 Μαρτίου, 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5

Κομμούνα: η γιορτή της παγκόσμιας εργατικής δημοκρατίας

Συζητούν ο Σωκράτης Παπάζογλου, ο Λουκής Χασιώτης και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Σωκράτη Παπάζογλου (μεταφραστή και επιμελητή) και τον Λουκή Χασιώτη (αναπληρωτή καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, ΑΠΘ) για την Παρισινή Κομμούνα του 1871 και την πρόσφατη έκδοση του έργου της Κριστιν Ρος, Κοινοτική Πολυτέλεια: το πολιτικό φαντασιακό της Παρισινής Κομμούνας (Εκδόσεις των ξένων, 2021).

Πώς μπορούμε να σκεφτούμε σήμερα γύρω από μια εμβληματική εξεγερτική στιγμή του 19ου αιώνα; Με αφετηρία το ερώτημα αυτό το επαναστατημένο Παρίσι αναδύεται ως ένα κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι ελεύθερης οργάνωσης της καθημερινότητας. Οι έννοιες της συνεργασίας και της συλλογικότητας, η βιωμένη εμπειρία των Κομμουνάρων, η αναζήτηση της «κοινοτικής πολυτέλειας» στην καθημερινή πράξη συνθέτουν ένα συναρπαστικό πεδίο κυκλοφορίας ιδεών, ανθρώπων και οραματισμών. Η Κομμούνα ήταν την ίδια στιγμή τοπική και διεθνική. Λειτούργησε ως το σημείο συνάντησης επαναστατικών παραδόσεων από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και χρονικότητες και παράλληλα δημιούργησε μία νέα παράδοση που άλλαξε ριζικά τον τρόπο άρθρωσης του αιτήματος για κοινωνική ισότητα και πολιτική ελευθερία.  

 

19η εκπομπή

Κυριακή 7 Μαρτίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Ο Ρήγας Βελεστινλής στον κόσμο των επαναστάσεων

Συζητούν ο Δημήτρης Ψαρράς και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

O Bαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Δημήτρη Ψαρρά για τον Ρήγα Βελεστινλή  και το όραμά του. Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Πως συλλογάται ο Ρήγας; Επιστροφή στις πηγές (Πόλις, 2020), ο Δημήτρης Ψαρράς σκιαγραφεί έναν Ρήγα επαναστάτη, έναν Ρήγα που συνομιλεί διαρκώς, επηρεάζεται και δρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επαναστατικών κινημάτων και των διαφωτιστικών ιδεών. Αναφέρεται, επίσης στην πρόσληψη του Ρήγα Βελεστινλή από την μετέπειτα ελληνική ιστοριογραφία και επισημαίνει την επικαιρότητα του κηρύγματός του, ένα κήρυγμα το οποίο εξακολουθεί ακόμη να εντυπωσιάζει για την ριζοσπαστικότητα και τον απελευθερωτικό του χαρακτήρα.

 

 

18η εκπομπή

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

 

Αριστερά και 1821: μια ψηφιακή και σύνθετη σχέση

Συζητούν ο Θανάσης Γάλλος, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Θανάση Γάλλο και τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής ιστορίας των ΑΣΚΙ γύρω από τη σχέση της Αριστεράς με το 1821.

Ο ψηφιακός κόμβος aski1821.gr χαρτογραφεί τη δεύτερη ζωή της Επανάστασης μέσα από τις πολλαπλές αναγνώσεις της ελληνικής Αριστεράς. Φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, προκηρύξεις, αναλύσεις και μελέτες συνθέτουν ένα δυναμικό πεδίο που χαρτογραφεί τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στην Αριστερά και στο εθνικό ζήτημα, τη συγκρότηση μίας αγωνιστικής γενεαλογίας με αφετηρία την ελληνική Επανάσταση, την πολλαπλή εμφάνιση του 1821 στους ρητορικούς τόπους και τις πολιτικές πρακτικές του κομμουνιστικού κινήματος. Από τις 3 Μαρτίου του 2021 ο ψηφιακός κόμβος aski1821.gr θα μας επιτρέψει να σκεφτούμε ξανά την ιστορία του ελληνικού 20ου αιώνα και την ίδια στιγμή να κατανοήσουμε το ίχνος μιας επανάστασης του 19ου αιώνα στη διαμόρφωση του επαναστατικού προτάγματος της ελληνικής Αριστεράς. 

 

 

 

17η εκπομπή

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Τα πάντα γύρω από το σεξ; Μια συζήτηση με αφορμή τον συλλογικό τόμο «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα»

Συζητούν η Δήμητρα Βασιλειάδου και ο Μάνος Αυγερίδης

Ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με την ιστορικό Δήμητρα Βασιλειάδου, συνεπιμελήτρια, μαζί με τη Γλαύκη Γκότση, του συλλογικού τόμου «Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» (Θεμέλιο 2020). Εκκινώντας από την έκδοση του βιβλίου συζητούν γύρω από σεξ, την ιστορία του και τη σχέση του με την εξουσία. Τι μας έχει μάθει η μελέτη της σεξουαλικότητας ως ιστορικού φαινομένου και η διαδρομή της στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια ιστοριογραφία; Αποτελεί η ιστορία του σεξ μια γραμμική ιστορία προόδου, από τον πουριτανισμό προς τη σεξουαλική απελευθέρωση; Ποια είναι τα νήματα που συνδέουν τους λόγους των «ειδικών» (γιατρών, ψυχιάτρων, σεξολόγων) στη διάρκεια του 20ού αιώνα, τη νομοθεσία και τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στη σεξουαλική βία, τις ομοερωτικές σχέσεις, τις πρακτικές και τη γεωγραφία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα, καθώς και τις αποτυπώσεις των σωμάτων και των επιθυμιών στην Τέχνη με την ίδια την έννοια της σεξουαλικότητας και τις θεωρητικές της μετατοπίσεις; Η συζήτηση εστιάζεται, επίσης, στη έρευνα της Δήμητρας Βασιλειάδου για τα «κατεστραμμένα» κορίτσια και τις καταγγελίες για βιασμό στη νησιωτική Ελλάδα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Το εν λόγω κείμενο αποτέλεσε, μάλιστα, το έναυσμα για το πρώτο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την ιστορία των βιασμών στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει. Τέλος, μιλούν για τη σχέση της ιστορικής έρευνας με την πολιτική και κινηματική δράση, την ιστορικότητά αυτής της σχέσης αλλά και το παρόν της, υπό το φως των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo.

 

 

 

16η εκπομπή

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Διαδρομές στην Άγνωστη Χώρα: Αντιδυτικισμός, αποικιοποίηση και ελληνικότητα στις αρχές του 20ού αιώνα

Συζητούν η Έφη Γαζή και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με την Έφη Γαζή με αφορμή το βιβλίο της Άγνωστη Χώρα: Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα (Πόλις, 2020). Ποιά είναι αυτή η γνωστή και συνάμα άγνωστη χώρα; Με αφετηρία τις διαδρομές και το έργο του Αργύρη Εφταλιώτη, του Περικλή Γιαννόπουλου και του Ίωνα Δραγούμη παρακολουθούμε ένα ρεύμα ιδεών που συνέκλινε στην αναζήτηση της ελληνικότητας σε μια εποχή τεκτονικών γεωπολιτικών προκλήσεων. Σύμφωνα με τους εκφραστές αυτών των ιδεών, οι νεότεροι Έλληνες, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στο πολιτισμικό πρότυπο των (Δυτικο)ευρωπαίων, είχαν υπονομεύσει τον ίδιο τους τον πολιτισμό, είχαν εγκαταλείψει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία και είχαν μετατραπεί σε ένα είδος νεκροζώντανων προγόνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όνειρα και οράματα, πολιτικά σχέδια και λογοτεχνικά κείμενα, διασπορικά δίκτυα και πολεμικές συνθέτουν ένα ρευστό πεδίο σκέψης και δράσης, αλλά και τη συναρπαστική διαδρομή ανθρώπων τα ίχνη των οποίων επιβιώνουν, συχνά με ανέλπιστο τρόπο, μέχρι και τις μέρες μας. 

 

 

15η εκπομπή

Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5

Μπάμπης Δρακόπουλος: ένας δημοκρατικός ηγέτης της Αριστεράς

Συζητούν η Άντα Κάπολα, ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, -με αφορμή την πρόσφατη έκδοση ενός τόμου αφιερωμένου στον ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς Μπάμπη Δρακόπουλου, από τα ΑΣΚΙ, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις Θεμέλιο- συζητά με την επιμελήτρια του τόμου Άντα Κάπολα και τον Ηλία Νικολακόπουλο. Οι τρεις συνομιλητές σκιαγραφούν την προσωπική και πολιτική διαδρομή του Μπάμπη Δρακόπουλου, από την μεσοπολεμική του ένταξη στο κομμουνιστικό κόμμα έως το τέλος της δεκαετίας του ’80 και την κατάρρευση του Τείχους και επισημαίνουν ιδιαίτερα τον καίριο ρόλο του στην ανανέωση της πολιτικής και των αριστερών ιδεών στη Μεταπολίτευση.

 

 

14η εκπομπή

Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5

Λογοκρισία και Δημοκρατία, μετεμφυλιακό κράτος και Μεταπολίτευση

Συζητούν η Πηνελόπη Πετσίνη και η Αγγελική Χριστοδούλου

Η Αγγελική Χριστοδούλου συνομιλεί με την ιστορικό τέχνης Πηνελόπη Πετσίνη, με αφορμή το αφιέρωμα του πρόσφατου τεύχους (22) του περιοδικού Αρχειοτάξιο στη λογοκρισία. Συζητούν για την έννοια, τις μορφές και τους μηχανισμούς της λογοκρισίας στην ελληνική πραγματικότητα του 20ου αιώνα και για τα λογοκριτικά φαινόμενα που δεν εφαρμόστηκαν μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχοντας ως πεδίο διερεύνησης δύο διαφορετικές περιόδους, τη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη Μεταπολίτευση συζητούν για τις θεσμικές και εξωθεσμικές εκφάνσεις του φαινομένου και επισημαίνουν ότι λογοκρισία δεν ασκούν μόνο οι θεσμοί και οι αρχές, αλλά δυνάμει κάθε ομάδα που διαθέτει εξουσία.

 

13η εκπομπή

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

Φουστανέλες, χλαμύδες και άλλες ιστορίες για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος

Συζητούν η Χριστίνα Κουλούρη και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

O Bαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τη Χριστίνα Κουλούρη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930 (Αλεξάνδρεια 2020), για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος στον πρώτο αιώνα ζωής του ελληνικού κράτους. Οι λιθογραφίες, οι ζωγραφικοί πίνακες, οι αναβιώσεις του αρχαίου δράματος, οι επέτειοι και τα μνημεία αποτελούν την πρώτη ύλη μιας συζήτησης για το πως οι Νεοέλληνες εικονογράφησαν το εθνικό παρελθόν τους, πως συγκρότησαν την αυτοεικόνα τους και τις διαδρομές της μέσα στο χρόνο. Αναδεικνύοντας τη σημασία της Επανάστασης του 1821 ως κεντρικό μνημονικό γεγονός σε σύγκριση με την αρχαιότητα ή το Βυζάντιο, η συζήτηση επικεντρώνεται, τέλος, στους εορτασμούς της εν όψει και της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξή της.

 

 

12η εκπομπή

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, 13:00-14:00 Στο Κόκκινο 105,5

 

Οι Φιλέλληνες και η Επανάσταση του 1821: μία πολυσύνθετη σχέση

 

Συζητούν η Άννα Καρακατσούλη και ο Θανάσης Γάλλος

 

Ο Θανάσης Γάλλος συνομιλεί με την Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, για το πολυδιάστατο φαινόμενο των Φιλέλληνων και του Φιλελληνισμού. Εκκινώντας από το βιβλίο της «Μαχητές της Ελευθερίας» και 1821 (Εκδόσεις Πεδίο, 2016). Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση», συζητούν για τις ιδεολογικές ρίζες του Φιλελληνισμού, ανάμεσα στον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό, για το πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί οι ξένοι εθελοντές και γιατί η αλληλεπίδραση τους με τους Έλληνες ήταν τόσο δύσκολη. Συζητούν ακόμα για ποια ήταν η επιρροή και ο ρόλος των Φιλέλληνων στον Αγώνα, αναδεικνύονται κάποιες χαρακτηριστικές προσωπικότητες ξένων αγωνιστών αλλά και η αντίδραση της Δύσης σε αυτό το επαναστατικό ρεύμα. Τέλος, φωτίζεται και η άγνωστη πτυχή της επιρροής των ξένων αγωνιστών στην Ελλάδα του 1821, στη λογοτεχνία του φανταστικού.

 

 

11η εκπομπή

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 13.00-14.00, Στο Κόκκινο 105,5

 

Δεκέμβρης ’08, δώδεκα χρόνια μετά

Συζητούν ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Μάνος Αυγερίδης

Ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, επικεφαλής της οργάνωσης «Σημείο για την μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», με αφορμή τη 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που πυροδότησε. Εκκινώντας από τα συναισθήματα που γέννησε σε μεγάλο τμήμα της νεολαίας και της ελληνικής κοινωνίας η είδηση της δολοφονίας ενός 15χρονου παιδιού από αστυνομικούς τη νύχτα της 6ης Δεκέμβρη 2008 στα Εξάρχεια, συζητούν για τους τρόπους με τους οποίους εκφράστηκε το σύνθημα «ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση», για τη σημασία και τις εκβολές του στην ταραχώδη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Στη διάρκεια μιας δεκαετίας κρίσης που συνεχίζεται παρά το ημερολογιακό της τέλος, ο κρατικός αυταρχισμός, η αστυνομική αυθαιρεσία, το έλλειμα επαρκούς ενημέρωσης, καθώς και η άνοδος της ακροδεξιάς, συνέβαλαν στον κίνδυνο διολίσθησης σε μια ανελεύθερη δημοκρατία. Νέο σταθμό αυτής της διαδρομής αποτελούν οι έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Παράλληλα, οι πολιτικές, θεσμικές και κοινωνικές απαντήσεις που δόθηκαν στο πεδίο της προάσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, φανέρωσαν ανεπάρκειες αλλά πέτυχαν και σημαντικές νίκες, με κορύφωση την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

 

10η εκπομπή

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία

Συζητούν ο Χρήστος Τριανταφύλλου και ο Μάνος Αυγερίδης

Ο Μάνος Αυγερίδης συζητά με τον διδάκτορα Ιστορίας Χρήστο Τριανταφύλλου για τις πολιτικές χρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου και για τη συγκρότησή του ως εθνικού ηγέτη, από τον θάνατό του το 1936 μέχρι σήμερα. Αν και ο Βενιζέλος όσο ζούσε ήταν μια διχαστική προσωπικότητα, μετά τον θανατό του μετατράπηκε σταδιακά σε σύμβολο κοινής αποδοχής. Ήδη από την επαύριο του αποτυχημένου βενιζελικού κινήματος του 1935, σημειώθηκε η διαρραγή του βενιζελισμού και η διασπορά των στελεχών και των συμβόλων του σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Ο ίδιος ο Βενιζέλος χρησιμοποιήθηκε από νωρίς ως σύμβολο σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα: ένα τμήμα του βενιζελισμού συμμάχησε με τη φιλοβασιλική Δεξιά, ένα άλλο με την ΕΑΜική Αριστερά, ενώ ένα τρίτο παρέμεινε στο Κόμμα Φιλελευθέρων και αποτέλεσε τον κορμό του μεταπολεμικού Κέντρου. Μετά την ανάδυση της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης και τη συμμαχία του Κέντρου με τη Δεξιά, ο Βενιζέλος χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως εργαλείο ανασυγκρότησης των πολιτικών παρατάξεων. Κατέστη πρόγονος της δεξιάς εθνικοφροσύνης στη δεκαετία του 1950 και σύμβολο της αντιδεξιάς συσπείρωσης στη «σύντομη δεκαετία» του 1960. Ταυτόχρονα με τις πολιτικές του χρήσεις, εμφανίστηκε ένα ευρύ σώμα ιστοριογραφικών κειμένων που στόχευε στην ιστορικοποίηση της εποχής του, καθώς και μια σειρά από τελετουργίες και μνημεία αφιερωμένα σε αυτόν. Η εκδοχή που επικράτησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Μεταπολίτευση ήταν κυρίως αυτή του Κέντρου, εκδοχή βάσει της οποίας κατέκτησε, τελικά, τη θέση του ως «εθνάρχης».

 

9η εκπομπή

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων: Ιστορίες από το Μεσοπόλεμο 

Συζητούν ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Πάρι Παπαμίχο Χρονάκη (λέκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τη μετάβαση από το πολυεθνοτικό σύμπαν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον εθνικό κόσμο του ελληνικού κράτους. Με αφετηρία τη στιγμή της ένταξης, τον Οκτώβριο του 1912, αναδεικνύεται η καλειδοσκοπική διάσταση της μετάβασης: οι πολιτικές του ελληνικού κράτους έναντι του πολυεθνοτικού πληθυσμού της Μακεδονίας, τα αμφίσημα συναισθήματα και οι ποικίλες στρατηγικές προσαρμογής του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, αλλά και η ταξική και ιδεολογική του πολυμορφία. Η πυρκαγιά του 1917, οι σχέσεις μεταξύ Εβραίων πυροπαθών και χριστιανών προσφύγων, ο ελληνικός αντισημιτισμός, ο σιωνισμός και η ισχυρή εβραϊκή σοσιαλιστική παράδοση μας επιτρέπουν να ξανασκεφτούμε την ελληνική ιστορία από το όριο του συνόρου, από τα πέρα και από τα κάτω και να αναμετρηθούμε με το ερώτημα των διαδοχικών εμπειριών της απώλειας και του τραύματος που συνθέτουν τον ελληνικό εικοστό αιώνα Εβραίων και Χριστιανών.

 

8η εκπομπή

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη μετάβαση στη δημοκρατία: 47 χρόνια μετά

 

Συζητούν ο Κωστής Κορνέτης και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Κωστή Κορνέτη για την εξέγερση του Νοεμβρίου ΄73, τη θέση της στον διεθνή εξεγερσιακό χάρτη της δεκαετίας του ’60, τη μνήμη της, τις πολλαπλές αμφισβητήσεις της, αλλά και τη σημασία της για τη μετάβαση στη δημοκρατία. Εκκινώντας από την ελληνική περίπτωση οι δυο συνομιλητές, στέκονται στις αντίστοιχες εμπειρίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εξετάζοντας ομοιότητες και διαφορές, συζητούν για την απονομή της δικαιοσύνης και την κάθαρση, καθώς και την κριτική που ασκείται σήμερα στις διαδικασίες μετάβασης μέσα από το πρίσμα της οικονομικής κρίσης.

  

7η εκπομπή

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Διαβάζοντας την Επανάσταση του 1821, 200 χρόνια μετά

 

Συζητούν ο Παντελής Μπουκάλας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Παντελή Μπουκάλα για την Επανάσταση του 1821, με αφορμή τις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξή της. Η πρόσφατη επανέκδοση απομνημονευμάτων αγωνιστών της Επανάστασης, ο λόγος και οι αφηγήσεις τους αλλά και οι προσδοκίες και οι στρατηγικές των συγγραφέων τους συμπλέκονται με τα δημοτικά, κλέφτικα και ιστορικά, τραγούδια σε μια συζήτηση για τις εμπειρίες των ανθρώπων του Αγώνα, αλλά και τους μύθους, με τους οποίους επενδύθηκαν μέσα στον χρόνο.

 

6η εκπομπή

Κυριακή 1η Νοεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Η χιπ χοπ μουσική από τα κινήματα της δεκαετίας του 1960 στο Black Lives Matter

Συζητούν ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Τριανταφύλλου 

Ο Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά με τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου για την ιστορική πορεία της χιπ χοπ μουσικής και για την πολιτική της επικαιρότητα στο σήμερα. Η χιπ χοπ έχει τις ρίζες της στις μαύρες κοινότητες της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συνδεδεμένη άμεσα με τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Στη δεκαετία του 1980, τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του είδους, η χιπ χοπ συγκροτεί τους βασικούς μουσικούς και θεματικούς της άξονες, για να φτάσει τελικά σε μαζικά ακροατήρια στη δεκαετία του 1990 και να γίνει το πιο δημοφιλές είδος μουσικής. Ταυτόχρονα με την προβολή της προσωπικής επιτυχίας και του πλουτισμού, όμως, ένα τμήμα των καλλιτεχνών της χιπ χοπ διατηρεί έναν σαφή πολιτικό προβληματισμό, συνδεδεμένο με ζητήματα φυλετικά, ταξικά και έμφυλα. Αυτό φάνηκε και πρόσφατα με την έκρηξη του κινήματος Black Lives Matter και την ενεργό συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών της χιπ χοπ σε αυτό. Στην Ελλάδα η χιπ χοπ συνδέθηκε τόσο με κινήματα αμφισβήτησης όσο και με έντονες εμπορικές στρατηγικές, αν και απουσίασε το ζήτημα της φυλής, ενώ ήταν και είναι πολύτιμος ο αντιφασιστικός του χαρακτήρας ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, όπως έγινε σαφές και από την περίπτωση του Παύλου Φύσσα και της συσπείρωσης πολλών καλλιτεχνών στο αντιφασιστικό κίνημα.

 

5η εκπομπή

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή: μία ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Συζητούν ο Αλέκος Λάμπρου και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον ιστορικό Αλέκο Λάμπρου γύρω από την έρευνά του σχετικά με την προσφυγική μετακίνηση από την Ελλάδα στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πείνα, οι διώξεις και ο φόβος οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους -άνδρες και γυναίκες- ιδίως από τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου στην απόφαση να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία. Ξεδιπλώνοντας τη διαδρομή τους αναδεικνύεται ένας ελληνικός προσφυγικός χάρτης που εκτείνεται από τους σταθμούς υποδοχής στα τουρκικά παράλια έως την Κύπρο και τα στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Αφρική. Με αφετηρία τη συναρπαστική μετακίνηση των ανθρώπων στο χώρο έχουμε τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε γύρω από τη διέλευση των συνόρων, την υπέρβαση την ορίων, τη διαπλοκή της ελληνικής διασπορικής/προσφυγικής γεωγραφίας με την αποικιακή γεωγραφία και τις πολυάριθμες προσφυγικές ιστορίες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του πολέμου.

 

4η εκπομπή

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Υπόθεση Ζακ: ομοφοβία, περιθωριοποίηση και πολιτικές σεξουαλικότητας

Συζητούν ο Κώστας Γιαννακόπουλος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Κώστα Γιαννακόπουλο με αφορμή την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Μέσα από τη συζήτηση ανοίγουν μια σειρά θεματικές που εκκινούν από την υπόθεση του Ζακ αλλά επιχειρούν να διερευνήσουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τις πολιτικές της σεξουαλικότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα: οι διαφορετικές μορφές ομοφυλοφιλίας στο παρελθόν και στο παρόν, η ιστορία της βίας και της ομοφοβίας, ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές ενσωμάτωσης της ομοφυλοφιλίας, η περιθωριοποίηση και το queer/κουίρ κίνημα στην Ελλάδα, η νομική αναγνώριση και η δικαιοσύνη, η Αριστερά και η στάση της απέναντι στην ομοφυλοφιλία, το κίνημα για τον Ζακ και την ετεροκανονικότητα.

 

3η εκπομπή

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Δικαιοσύνη: Η επόμενη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

 

Συζητούν ο Βασίλης Παπαστεργίου και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Βασίλη Παπαστεργίου, δικηγόρο και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την επόμενη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση της 7ης Οκτωβρίου έθεσε οριστικά τέλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Ανήκει πλέον η Χρυσή Αυγή στην ιστορία; Και αν ναι, τι περιμένει τους πρωταγωνιστές της; Η αποκωδικοποίηση της απόφασης διαπλέκεται με το αίτημα της απόδοσης δικαιοσύνης, της ιστορικής αποτίμησης της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία και το σύνθετο ζήτημα της σχέση μεταξύ του αντιφασιστικού κινήματος και της ποινικής δίωξης της νεοναζιστικής οργάνωσης. 

 

2η εκπομπή

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Χρυσή Αυγή: η ώρα της απόφασης

Συζητούν ο Πολυμέρης Βόγλης και ο Στρατής Μπουρνάζος

Ο Στρατής Μπουρνάζος συζητά με τον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολυμέρη Βόγλη για την ακροδεξιά και τον νεοναζισμό στην Ελλάδα, ενόψει δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Συνομιλούν για την ιστορία της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και τη διάχυσή της στην κοινωνία. Σκιαγραφούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, ως κληρονόμου της ακροδεξιάς αλλά και ταυτόχρονα ως γέννημα της οικονομικής κρίσης, φτάνοντας στην Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σε μία από τις πιο σημαντικές δίκες της Μεταπολίτευσης.

 

1η εκπομπή

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 13.00-14.00 στον 105,5 Στο Κόκκινο

Τα προσφυγόπουλα και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία

Συζητούν η Αλεξάνδρα Ανδρούσου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με την Αλεξάνδρα Ανδρούσου για την πρόσφατη προσφυγική κρίση και τα προσφυγόπουλα.  Συζητούν για το τι είναι ένα παιδί πρόσφυγας και ποιες είναι οι δυσκολίες για την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία. Σκιαγραφούν ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο πεδίο, εντός του οποίου μπλέκονται κρατικοί φορείς, εκπαιδευτικοί  θεσμοί, τοπικές κοινωνίες. Ξεκινώντας από τα παιδιά στον Ελαιώνα και τις αρχικά επιτυχημένες προσπάθειες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αναφέρονται στην σημερινή τραγική κατάσταση, όπως ορίζεται από την πανδημία, την υπερσυσσώρευση των προσφύγων στα στρατόπεδα, αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων να προχωρήσουν σε λύσεις που θα υποστηρίζουν την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων.