Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ο (ψηφιακός) Πολίτης - Μνήμη Σταύρου Κωνσταντακόπουλου», το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ), του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΤΑΜ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), υλοποίησε μια ψηφιακή πύλη για το περιοδικό Ο Πολίτης, που επηρέασε καθοριστικά την ελληνική πνευματική, πολιτιστική και πολιτική ζωή στον 20ό αιώνα (1976-2008).

Με αρχικό υλικό τα ψηφιοποιημένα από τα ΑΣΚΙ τεύχη του περιοδικού, δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων όπου, καταχωρίστηκαν όλα τα τεύχη με βάση την ημερομηνία έκδοσης τους και τον αριθμό του τεύχους. Τα τεύχη του περιοδικού ομαδοποιούνται σε τέσσερεις περιόδους: α) «Ο Πολίτης» (1976-1995 & 1998-2008) και «Ο Δεκαπενθήμερος Πολίτης» (1983-1986 & 1995-1998). Πρόκειται για 352 τεύχη και ένα σύνολο περίπου 29.000 σελίδων. Οι συνολικές καταχωρήσεις ξεπέρασαν τις 6.500.


Τα άρθρα συσχετίστηκαν με τα τεύχη στα οποίοι γράφτηκαν, καταχωρίστηκε ο συντάκτης και οι σελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να βρει το άρθρο. Τέλος, προστέθηκαν ετικέτες είτε με βάση τη θεματική τους (πολιτισμός, παιδεία, λογοτεχνία, κλπ), είτε με βάση την αναγραφόμενη ενότητα του τεύχους (Γυμνοί οφθαλμοί, Λογοτεχνικός Πολίτης, κλπ).

politis1

Εικόνα 1. Αρχική οθόνη ιστοσελίδας

Δημιουργία της ιστοσελίδας του περιοδικού

Η ιστοσελίδα του περιοδικού ο Πολίτης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://aski.gr/PolitisMagazine/index.php

Η ζώνη των επιλογών βρίσκεται στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας και περιέχει τις 4 περιόδους του περιοδικού και 5 επιλογές:

  • Το περιοδικό (γενικές πληροφορίες για το περιοδικό)
  • Το πρόγραμμα (γενικές πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα)
  • Α.Ελεφάντης (βιογραφικά στοιχεία του διευθυντή του περιοδικού)
  • Μαρτυρίες (Βάση προφορικών μαρτυριών: δεν είναι ενεργή προς το παρόν)
  • Εικονίδιο φακού            

politis2

Εικόνα 2. Επιλογή τεύχους: περιεχόμενα και εξώφυλλο

politis3

Εικόνα 3. Επιλογή άρθρου

politis4

Εικόνα 4. Σύνθετη αναζήτηση

Επόμενη φάση σχεδιασμού

Μετά την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, το ερευνητικό πρόγραμμα θα εστιάσει στη δημιουργία μιας βάσης προφορικών μαρτυριών μελών της συντακτικής ομάδας και βασικών συνεργατών του περιοδικού.

Παράλληλα, θα μετατραπεί το αρχικό σκαναρισμένο υλικό των τευχών, που είναι σε μορφή εικόνας (pdf), σε ενεργό κείμενο με τη χρήση λογισμικού οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Ο στόχος της μετατροπής αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα αναζήτησης με βάση λέξεις κλειδιά.

Χρηματοδότηση του έργου

Το ερευνητικό έργο «Ο (ψηφιακός) Πολίτης - Μνήμη Σταύρου Κωνσταντακόπουλου» χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω δωρεών. Οι δωρεές στο διάστημα Ιούλιος 2020 έως Δεκέμβριος 2022 ανήλθαν στο ποσό των 15440 ευρώ και προήλθαν από ένα αριθμό 50 περίπου προσώπων και από συλλογικότητες όπως: Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας & τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Οργάνωση Μελών ΑΕΙ-Ερευνητών του Σύριζα, και Ερατοσθένης Μελετητική ΑΕ.

Συντελεστές του έργου

Επιστημονικός υπεύθυνος: Γιώργος Α. Παπακωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής, ΤΑΜ, ΠΘ, Αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνος: Φοίβη Γιαννίση, Καθηγήτρια ΤΑΜ, ΠΘ, Οργάνωση & σχεδιασμός έρευνας: Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός, Επίκουρη καθηγήτρια ΤΠΔΜΒ, ΠΘ, Φιλολογική επιμέλεια & διαμόρφωση περιεχομένου ιστοτόπου: Αντώνης Αντωνιάδης, ιστορικός, Οργάνωση και λήψη προφορικών μαρτυριών Αντώνης Αντωνίου, ιστορικός, Προγραμματισμός: Γιώργος Καλαούζης, μηχανικός Η/Υ, Ε.ΔΙ.Π., ΕΠΕΟΤ, ΤΑΜ, ΠΘ, Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Αλέξης Ψυχούλης, εικαστικός, Καθηγητής, ΤΑΜ, ΠΘ,

Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Πισπίρη, Ε.Τ.Ε.Π., ΕΠΕΟΤ, ΤΑΜ, ΠΘ.