Η βιβλιοθήκη των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

 

Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε θέματα ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων του 20ού αιώνα, με έμφαση στην ελληνική και διεθνή ιστορία του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού και της ευρύτερης Αριστεράς, η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ αποτελεί, για τα ζητήματα αυτά, ένα από τα πλέον βασικά κέντρα τεκμηρίωσης και μόνιμο σημείο αναφοράς, όσων ασχολούνται με συναφή θέματα.

 

Οι πρώτες συλλογές της βιβλιοθήκης συνόδευσαν τις μεγάλες αρχειακές ενότητες των ΑΣΚΙ. Επρόκειτο για βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά που χρησιμοποιούσε το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ, μέρος της βιβλιοθήκης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε συγκροτήσει το κόμμα στο Βουκουρέστι. Η κομματική αυτή βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με την βιβλιοθήκη του Κέντρου Μαρξιστικών Σπουδών που επίσης απόκειται στα Αρχεία, υπολογίζεται σε 11.000 τίτλους περίπου. Σήμερα η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ περιλαμβάνει περισσότερους από 35.000 τίτλους και διαρκώς εμπλουτίζεται κυρίως από δωρεές ιδιωτών και φορέων.

 

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει:

  • Βιβλία
  • Σειρές περιοδικού και ημερήσιου Τύπου [συλλογή παρανόμου Τύπου (1936-1974), σειρές καθημερινών εφημερίδων, συνδικαλιστικά έντυπα, λογοτεχνικά περιοδικά κ.ά.]
  • Συλλογή φυλλαδίων (1910-2010)
  • Συλλογή προκηρύξεων (1936-2010)

Εκτός από τις χαρτώες εκδόσεις, τον τελευταίο καιρό συγκροτείται ψηφιακή βιβλιοθήκη με σπάνια, δυσπρόσιτα ή ευπαθή έντυπα.

Ultra Boost Laceless