nikolakopoulosΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου.
Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι.
Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας.
Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.
Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.
Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Τα λόγια είναι φτωχά.
Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο.
Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας.
Η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακοπούλου θα γίνει αύριο Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11.00 στο Α' Νεκροταφείο.
Η οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.
ΑΣΚΙ
Alpha Bank | GR9401403620362002002016123
Τέλος, το αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ θα παραμείνει κλειστό σήμερα Παρασκευή 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου σε ένδειξη πένθους.

anakainisi

Τα ΑΣΚΙ, στο πνεύμα των νέων υγειονομικών συνθηκών και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ανακοινώνουν ότι το αναγνωστήριο θα λειτουργεί με περιορισμένες θέσεις (4 θέσεις) και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται, αποκλειστικά, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου.

...περισσότερα


 

Voicing the Albanian Experience in Greece 900x600Η αλβανική παρουσία στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί. Οι εμπειρίες, οι φωνές και η πολιτισμική παραγωγή αυτής της μεταναστευτικής κοινότητας παραμένουν θεσμικά περιθωριοποιημένες, παρά τον σημαντικό ρόλο της στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) επιχειρούν να σπάσουν αυτή τη σιωπή δημιουργώντας ένα δυναμικό αρχείο προφορικών μαρτυριών και τεκμηρίων που θα εστιάζει στην αλβανική μεταναστευτική εμπειρία.

Το έργο υποστηρίζεται απότο Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI) at Columbia University. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φοιτητές/τριες δεύτερης γενιάς και με την ενεργό συμμετοχή συλλογικοτήτων και ανθρώπων που έχουν βιώσει ή έχουν συναντηθεί με πτυχές της αλβανικής εμπειρίας (καλλιτεχνών, φωτογράφων, δημοσιογράφων, κ.ά.). Αυτή η «από τα κάτω» προσέγγιση θα ακολουθηθεί τόσο για την ανάπτυξη του αρχείου όσο και για τη συστηματική εξέταση του μετασχηματιστικού αντίκτυπου της αλβανικής μετανάστευσης και παρουσίας στην Ελλάδα.

Πάνω απ' όλα, το έργο καλεί σε επανεξέταση του τι θεωρεί μια κοινωνία άξιο διατήρησης και πώς συζητάμε για τη σύγχρονη Ελλάδα ως σημείο συνάντησης διαφορετικών και υβριδικών ταυτοτήτων.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη του project εδώ: https://snfphi.columbia.edu/projects/voicing-the-albanian-experience-in-greece/

Επικοινωνήστε μαζί μας στο aski@askiweb.gr ...περισσότερα


 

GR GFR ASKI 001Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του 3ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος SO-CLOSEΕνίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ανταλλαγής της πολιτιστικής κληρονομιάς του αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις 18.45, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134,Θησείο). 

Πρόγραμμα: 

Προβολή εικονικών εκθέσεων:

«Ζώντας σε περίκλειστους χώρους: Τρίκερι, στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών»

«Ένας καθρέφτης του παρελθόντος; Από τα ελληνικά νησιά στο Χαλέπι και από το Χαλέπι στα ελληνικά νησιά»

«HARTS, Hands on Refugees Talent & Sustainability»

«Η τέχνη του αναγκαστικού εκτοπισμού»...περισσότερα


xenakislow

Μουσικο-ιστορική βραδιά

24 Μαΐου 2022, έναρξη 20:00

Πολυτεχνείο, αίθουσα Καυταντζόγλου (είσοδος από Πατησίων)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, το ΕΚΠΑ, το Université Paris 8, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνουν μια μουσικο-ιστορική βραδιά αφιερωμένη στη νεανική δράση του πρωτοπόρου συνθέτη στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά. Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη του διεθνούς συμποσίου Ξενάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-29 Μαΐου (https://easychair.org/smart-program/Xenakis22/)... περισσότερα