15.00 - 16.00 Στο Κόκκινο 105,5
Η Ρωσική Αυτοκρατορία και ο Ελληνικός Κόσμος
Συζητούν η Άντα Διάλλα και η Αναστασία Χαρτοματσίδη
Η Αναστασία Χαρτοματσίδη συζητά με την Άντα Διάλλα, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, για το πρόσφατο βιβλίο της Η Ρωσική Αυτοκρατορία και ο Ελληνικός Κόσμος. Τοπικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ιστορίες στην Εποχή των Επαναστάσεων (Αλεξάνδρεια, 2023). Με όχημα τρεις ημερομηνίες ορόσημο (1770, 1815 και 1821) ξεδιπλώνονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Αυτοκρατορίας με τον ελληνικό κόσμο, με το ελληνικό 1821 να τοποθετείται σε ένα διευρυμένο γεωγραφικό πλαίσιο. Η Ελληνική Επανάσταση προσεγγίζεται μέσω συνδέσεων με τις διεθνείς ανακατατάξεις της εποχής, προσφέροντας μια νέα οπτική στην ιστοριογραφική προσέγγισή της.
Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Μπιτσιμέας
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου
Το αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ λειτουργεί κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού τις μέρες και ώρες λειτουργίας που έχουν προβλεφθεί.
Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού είτε τηλεφωνικά (τηλ. επικοινωνίας 210 3223062) είτε μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
...περισσότερα
Η δεύτερη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου: Οικοδομώντας έναν εθνάρχη
Συζητούν ο Γιώργος Νούσης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου
Μέσα από ποιες διεργασίες ανακαλείται ένα παρελθόν σε μία δεδομένη ιστορική στιγμή; Ποιες είναι οι στοχεύσεις των δρώντων υποκειμένων που το ανακαλούν, ποιες πτυχές του επιλέγουν να ενσωματώσουν στις αφηγήσεις τους και ποιες αφήνουν εκτός; Τι σημαίνει εν τέλει να μελετά κανείς τη δεύτερη ζωή ενός παρελθόντος; Οι ιστορικοί Γιώργος Νούσης και Χρήστος Τριανταφύλλου συζητούν τα παραπάνω ερωτήματα, διερευνώντας τις πολλαπλές μνημονικές χρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από τις οποίες καθιερώθηκε στο συλλογικό μας φαντασιακό ως «Εθνάρχης». Αφορμή στάθηκε η έκδοση της μελέτης του Χρήστου Τριανταφύλλου, με τίτλο «Η δεύτερη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οικοδομώντας έναν Εθνάρχη (1936-1967)» (Εκδόσεις Θεμέλιο & Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»). Αντλώντας από ένα ευρύ και ετερόκλητο σώμα πηγών (τύπος, ιστοριογραφία, τελετουργίες, πολιτικές μνήμης), το βιβλίο του Χρήστου Τριανταφύλλου μελετά τις επικλήσεις των δρώντων υποκειμένων στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου, σε μία τριακονταετία που εκτείνεται από τον μεσοπόλεμο έως τη δικτατορία, εξερευνώντας τις διαδικασίες συγκρότησης της ιστορικής του φήμης.
Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ηχητική επιμέλεια: Σοφία Ξερικού
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου
Ιανουάριος 2025
Ο Κωστής Καρπόζηλος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια από το αρχείο του Κώστα Μαργαρίτη με επιστολικά δελτάρια και υπηρεσιακά έγγραφα, 1970.
Ο Παναγιώτης Πεπελάσης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών του πεθερού του Μηνά Φρετζάγια από την Κορυτσά και τη Μακρόνησο.
Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλταρη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών, εγγράφων και κειμένων του πατέρα της Στάθη Γεωργόπουλου (Καπετάν Μελάς).
Η Χριστίνα Χατζηθεοδώρου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια για το Αρχείο Συγχρονίας και fanzines.
Ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μια σειρά του περ. Κυκλαδικοί Πλόες (2003-2010).
Η Αθηνά Αγγελοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτογραφίες από το Φεστιβάλ Νεολαίας του Συνασπισμού (2001) και μια σειρά του περ. Συνεπικοινωνία
Οι κληρονόμοι της Βίκυς Γιαννακοπούλου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης της Βίκυς Γιαννακοπούλου.
Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γρηγόρης Ακγυραλίδης, Βασίλης Βασιλειάδης, Δημήτρης Σώκος, Πέτρος Χαραβιτσίδης, καθώς και το Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη.
Φεβρουάριος 2025
Ο Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το πολιτικό του αρχείο με τεκμήρια της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και του ΚΚΕ Εσωτερικού της Μεταπολίτευσης.
Η Μαρία Κωστοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια από το αρχείο του Βασίλη Κωστόπουλου.
Η Ασπασία Λαμπρινίδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης του Αντώνη Φράγκου.
Η Ευμορφία Μπουντουράκη-Βαγιάκη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ επιστολογραφία και φωτογραφίες του αδελφού της Αγησίλαου Μπουντουράκη από τη Μακρόνησο, σημειώσεις, τετράδια με επεξεργασίες των βιβλίων που έχει εκδώσει, καθώς και αντίτυπα αυτών.
Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Ντούνια Κουσίδου, Ελένη Μπεζέ και Κάτια Χατζηδημητρίου.
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Εργαστήρι Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη τον φίλο, αγωνιστή από τη δεκαετία του 1950, στέλεχος τότε του αριστερού φοιτητικού κινήματος, μαχητή αργότερα στον αντιδικτατορικό αγώνα και διακεκριμένο εκδότη Γιώργο Χατζόπουλο.
Ο Γιώργος Α. Χατζόπουλος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1938 στην Οιχαλία του νομού Μεσσηνίας. Από το 1948 κατοίκησε στο Νέο Ηράκλειο, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Συνέχισε τις σπουδές του σε ιδιωτικό νυχτερινό γυμνάσιο και στο δημόσιο ημερήσιο γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας, ενώ συγχρόνως ολοκλήρωνε τετραετή φοίτηση στη Σχολή Κλωστοϋφαντουργίας (των τότε ιδιωτικών «Σχολών Πάλμερ»). Αφού εργάστηκε κάποια χρόνια ως σχεδιαστής-υφαντουργός σε βιομηχανίες της Ν. Ιωνίας, το 1956 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία τελείωσε το 1961 χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του νομικού. Μέλος της ΕΠΟΝ (1955-1958) και της Νεολαίας ΕΔΑ (1958-1963), αναδείχθηκε στέλεχος του αριστερού φοιτητικού κινήματος εμπλεκόμενος στη δημιουργία και τη σύνταξη του σημαντικού φοιτητικού φύλλου Πανσπουδαστική. Λόγω των φρονημάτων του υπηρέτησε ως στρατιώτης γ΄ κατηγορίας στην πειθαρχική μονάδα 819 ΜΛΜ (1964-1965), ενώ από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Μάρτιο του 1967 αναμίχθηκε ενεργά στην αντιαποικιακή κίνηση «Φίλοι Νέων Χωρών» και στη σύνταξη του δελτίου και στη συνέχεια περιοδικού της, τον Αντιμπεριαλιστή. Μετά το στρατό πρωτοστάτησε επίσης στην έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας των Βορείων Προαστίων Πρωτοπορία, με έδρα το Νέο Ηράκλειο Αττικής (Ιανουάριος 1966 έως Απρίλιος 1967). Το δικτατορικό καθεστώς τον έστειλε στη Γυάρο μέχρι τα τέλη του 1967. Τον Φεβρουάριο του 1968 δημιούργησε, μαζί με άλλους, τον εκδοτικό οίκο «Κάλβος», στο περιβάλλον του οποίου συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση. Επίσης συνέβαλε στην έκδοση του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος (1969-1974), στην επαναλειτουργία του «Θεάτρου Ν. Ιωνίας» (1972) στο κέντρο της Αθήνας με το όνομα «Ανοιχτό Θέατρο» και, κυρίως, στο συντονισμό της –κρυφής και φανερής– κίνησης (1971-1976) ενάντια στις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Φορντ» στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (2000-2020), της οποίας για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.