Το τέλος της περσινής χρονιάς (Δεκέμβρης 2017) σημαδεύτηκε από την οδυνηρή απώλεια του Σπύρου Ασδραχά. Ιδρυτικό μέλος των ΑΣΚΙ ο Σπύρος Ασδραχάς ανέλαβε την προεδρία τους, όντας για πολλά χρόνια γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας, μετά τον θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου του Φίλιππου Ηλιού. Σε μια κρίσιμη περίοδο υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις τη συνέχεια και την ανάπτυξη των ΑΣΚΙ, ονειρεύτηκε και εργάστηκε με επιμονή ώστε να παραμείνουν ανοιχτά στην έρευνα και στην κοινωνία. Υπήρξε δάσκαλος όλων μας, με τα σεμινάρια, την συνεχή ανταλλαγή ιδεών, με το παράδειγμα της προσωπικής του στάσης. Μας δίδαξε πολλά κι ανάμεσά τους το καθήκον να δίνουμε φωνή σε εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν, να συγκεντρώνουμε τα θραύσματα του παρελθόντος για να τους εμφυσήσουμε ξανά ζωή. Ελάχιστη τιμή για την προσφορά του στα ΑΣΚΙ το αφιέρωμα στο παρόν τεύχος.

Τον Μάρτιο του 2018 τα ΑΣΚΙ αποχαιρέτησαν τη φίλη νομικόΖώγια Χρονάκη, με τα οποία συνδεόταν με ιδιαίτερους δεσμούς καθώς είχε καταθέσει στην Εταιρεία το προσωπικό της αρχείο. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 τα ΑΣΚΙ, με πρωτοβουλία και συνδρομή της οικογένειας της Ζώγιας, είχαν προκηρύξει την ερευνητική χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με σκοπό την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. 

Το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου έως σήμερα συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός των αρχειακών συλλογών και της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ με σημαντικές προσκτήσεις.

Στις αρχές Μαρτίου του 2018, η Μύρινα Καλαϊτζή και η Γεωργία Καζαντζίδου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ το αρχείο του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή (1945 – 2016). 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σε όγκο (16 κούτες και 11 πακέτα) και θεματολογία αρχείο, που περιλαμβάνει τα πρωτότυπα αλλά και μοναδικά δείγματα αναπαραγωγών έργων του κορυφαίου Έλληνα σκιτσογράφου και δημιουργού κόμικς, καθώς και σειρά των δημοσιευμένων του βιβλίων και άλμπουμ. Για τα ΑΣΚΙ η πρόσκτηση του Αρχείου Γιάννη Καλαϊτζή συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, που υπογραμμίζει την διαρκή επέκταση των συλλογών τους. Σηματοδοτεί, δε, τον εμπλουτισμό τους με ένα πολυσχιδές υλικό εικόνας και λόγου, που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ζωντανό κομμάτι της ιστορίας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, της ιστορίας των κόμικς και της πολιτικής γελοιογραφίας, καθώς και της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και, φυσικά, ζωντανό κομμάτιτης ιστορίας της Αριστεράς.

Το Νοέμβριο του 2017 ο Ξενοφώντας Μαυραγάνης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έγγραφα φοιτητικών συλλόγων που στέλνονταν για δημοσίευση στην εφ. Μακεδονία την περίοδο 1967-1974, η Κατερίνα Αρβανιτάκη τεκμήρια από την ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και ψηφιακά αντίγραφα τεκμηρίων για το γυναικείο και το συνδικαλιστικό κίνημα των δεκαετιών 1980-1990 και η Ελένη Πούλου τρία αυτοβιογραφικά κείμενα του παππού της Κώστα Τσοπανάκη για την περίοδο 1945-1949, τον ΔΣΕ και την πολιτική προσφυγιά.

Το Δεκέμβριο η Άννα Μαρκουλιδάκη κατέθεσε έντυπα και τεκμήρια από τη Βιβλιοθήκη του Ν. Παπακωνσταντίνου της περιόδου της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και η Βουβούλα Σκούρα ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του Ελληνικού Εβραϊκού Μουσείου από την έρευνά της για ντοκιμαντέρ τις εβραϊκές κοινότητες.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Γιώργος Γάσσιας κατέθεσε τμήμα του αρχείου του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, 2003-2004, ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατάλοιπα από το αρχείο του Μιχαήλ Γούτου σχετικά με το θεσμό της υιοθεσίας παιδιών, ο Νίκος Κατηφόρης το ημερολόγιο της Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου από την περίοδο της Κατοχής και ο Νίκος Φασουλής τεκμήρια της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης για την περίοδο 1969-1979.

Τον Φεβρουάριο ο Πάνος Τριγάζης δώρισε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια του κινήματος ειρήνης της Μεταπολίτευσης και ο Μάριος Μαρκοβίτης αντίγραφα αρχειακών τεκμηρίων από την έρευνά του για την υπόθεση του μεσοπολεμικού κομμουνιστή Μάρκου Μαρκοβίτη.

Τον Μάρτιο ο Μάρκος Μπουκετσίδης - Σκουρτέλης προσέφερε στα ΑΣΚΙ ψηφιακά αντίγραφα τεκμηρίων της οικογένειάς του, η Όλγα Γκράτζιου και ο Μάκης Ζαχαράτος αφίσες, έντυπα και τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Δυτική Γερμανία, καθώς και εφημερίδες του Μεσοπολέμου. Ακόμα, ο Θόδωρος Χατζησμαλής και η Καλυψώ-Έλλη Σμαραγδή δώρισαν το φωτογραφικό αρχείο του δημοσιογράφου Θεόδωρου Δράκου, με σημαντικές αποτυπώσεις της πολιτικής και κυρίως της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Παναγιώτης Βέμος κατέθεσε κείμενα και αποκόμματα για την Εθνική Αντίσταση στην Αρκαδία και ο Αλέξης Καλοφωλιάς ψηφιακά αντίγραφα προσωπικών φωτογραφιών και του μουσικού συγκροτήματος Last Drive από την περίοδο 1984-1990. Ο Λευτέρης Ξάνθος, συμπληρώνοντας το αρχείο του που απόκειται στα ΑΣΚΙ, δώρισε αντιδικτατορικές αφίσες και τις μακέτες των αφισών που συνέθεσε ο ίδιος από το αντιδικτατορικό κίνημα στο Ντίσελντορφ, καθώς και φωτογραφίες από Έλληνες μετανάστες και από τις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις στη Γερμανία.

Τον Ιούνιο ο Χρήστος Σελιανίτης κατέθεσε το αρχείο του πατέρα του Σπύρου Σελιανίτη, γενικού γραμματέα του ΑΚΕ και του ΠΑΚΕ κατά τη μεταπολίτευση και η Jane Gabriel σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ του BBC GreeceThe Hidden War” (1986) παραχώρησε την εν λόγω παραγωγή στα ΑΣΚΙ -και είναι πλέον διαθέσιμη στο κανάλι των ΑΣΚΙ στο youtube-, μια ωριαία συνέντευξη του Μάρκου Βαφειάδη, καθώς και τις μεταγραφές των συνεντεύξεων που είχαν συγκεντρωθεί για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.  

Τέλος τον Ιούλιο η Νένη Πανουργιά και η οικογένεια Γκόγκογλου κατέθεσαν σε ψηφιακή μορφή στα ΑΣΚΙ επιστολές που αντάλλαξαν μέλη της οικογένειας Γκόγκογλου από τη Γυάρο και τη Λέρο.

Με σκοπό τον εμπλουτισμό του Ψηφιακού Μουσείου Μακρονήσου οι Μαρία Θεοδωροπούλου, Ευαγγελία Κερκουλά, Θεόδωρος Πολυζώης και Αγγελική Χριστοδούλου προσέφεραν στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές τεκμηρίων και φωτογραφιών προσώπων που πέρασαν από τη Μακρόνησο.

Σημαντικές ήταν και οι δωρεές με προσθήκες σε αρχεία και συλλογές που έχουν ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ. Η οικογένεια του Τάσου Παναγιωτόπουλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του, με τεκμήρια και έντυπα της περιόδου της Κατοχής. Ο Νέστορας Παπανικολόπουλος και η Μαίρη Κολιού κατέθεσαν επιστολογραφία και φωτογραφίες που συμπληρώνουν το αρχείο της Βίργως Βασιλείου. Τέλος, η Βουβούλα Σκούρα ενίσχυσε το προσωπικό της αρχείο που έχει καταθέσει στα ΑΣΚΙ με φωτογραφίες της από συνέδρια και εκδηλώσεις του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Με έντονους ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Το Νοέμβριο του 2017 ο Βασίλης Φαναράκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τέσσερις τίτλους εφημερίδων της περιόδου των Δεκεμβριανών 1944 και η Κατερίνα Καραπλή προκηρύξεις, φυλλάδια και άλλα τεκμήρια του ΚΚΕ και της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πάλης. Τον Φεβρουάριο του 2018 η Αγνή Σιδερίδου, συμπληρώνοντας τη Βιβλιοθήκη Λευτέρη Αποστόλου, κατέθεσε 17 τίτλους βιβλίων, ο Μανώλης Χαιρετάκης φυλλάδια πολιτικών κομμάτων και κινήσεων της Μεταπολίτευσης, η Μαρία Καΐρη τμήμα της βιβλιοθήκης του αρχιτέκτονα Γιάννη Τσιώμη και ο Κλέαρχος Τσαουσίδης βιβλία της δεκαετίας 1940.

Τον Μάρτιο ο Θοδωρής Αντωνόπουλος κατέθεσε ψηφιακά τεύχη των περιοδικών Κράξιμο και Αμφί. Τον Απρίλιο ο Σταύρος Μουδόπουλος αφίσες και έντυπα από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο η Αλεξάνδρα Λιανέρη δώρισε έντυπα και περιοδικά της Μεταπολίτευσης και τον Ιούλιο ο Δημήτρης Τσιώλης έντυπα, φυλλάδια και προκηρύξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2018 η Άννα Μιχοπούλου κατέθεσε σειρές των περιοδικών «Ελληνοχριστιανική Αγωγή» και «Φωτεινή Γραμμή».

Για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ τον Δεκέμβριο του 2017 βιβλία πρόσφεραν οι Πολυμέρης Βόγλης, Γιάννης Βούλγαρης, Νατάσσα Δομνάκη, Μαρία Ηλιού, Μαρία Καΐρη, Σπύρος Κακουριώτης, Κωστής Καρπόζηλος, Παναγιώτης Κοτσίρης, Κατερίνα Λαμπρινού, Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Λίνα Λούβη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Ελένη Μπεχράκη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Πετροπούλου, Βίκυ Ρουμπέλα, Μικέλα Χαρτουλάρη, καθώς και οι Εκδόσεις Αντίποδες, οι Εκδόσεις Θεμέλιο και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Σειρές εντύπων, καθώς και μεμονωμένα βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, cdsκαι αρχειακά τεκμήρια πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ τα δύο τελευταία έτη οι Μυρώδης Αθανασίου, Ζωή Αρσένη, Ντίνα Βαΐου, Θεόδωρος Βαλαχάς, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γαγανάκης, Βενετία Γαζίλα, Θανάσης Γάλλος, Κατερίνα Δέδε, Μαρία Δημητροπούλου, Απόστολος Διαμαντής, Σπύρος Κακουριώτης, Κώστας Καλυβιώτης, Πέτρος Καραγεώργος, Φιλήμων Καραμήτσου, Κατερίνα Καραπλή, Κωστής Καρπόζηλος, Γιάννης Κονιόρδος Λεωνίδας Κοντουδάκης, Χριστόφορος Κοντονικολής, Βίκυ Κουσκουνά, Αμαλία Κολώνια, Μανόλης Κυριάκης, Τάσος Κωστόπουλος, Βασιλική Λάζου, Βασίλης Λασκαρίδης, Έλλη Λεμονίδου, Κωστής Λιόντης, Ευγενία Λουπάκη, Χρήστος Μάης, Βασιλική Μεσθανέως, Δημοσθένης Μηλιούλης, Βασίλης Μιχόπουλος, Άννα Μιχοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Μπενίας,Αντώνης Μπουντούρης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Νικολινάκος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπακονδύλης, Πηνελόπη Πετσίνη, Πόπη Πολέμη, Χάρης Ρεϊτσίνης, Δήμητρα Σαμίου, Βασίλης Σκλιας, Χρήστος Σκούπρας, Τζέλα Σκούρα-Βαρνάβα, Victor Fernandez Soriano, Τάσος Τρίκκας, Έφη-Λίζα Τσάντη, Αλέξης Φυλακτόπουλος, Σωτήρης Χαραλαμπίδης, Νίκος Χατζηκυριάκος, Χριστόφορος Χατζηνικολής, Αγγελική Χριστοδούλου, NickHare, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, καθώς επίσης η Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, οι  Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, οι Εκδόσεις Απόπλους, οι Εκδόσεις Ασίνη, οι Εκδόσεις Βιβλιόραμα, οι εκδόσεις Θεμέλιο, οι Εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ πραγματοποιήθηκε το μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Η Μετεμφυλιακή Ελλάδα (1949-1967). Πολιτικές και κοινωνικές όψεις», όπου διερευνήθηκαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις μιας ιδιαίτερης περιόδου. Στο σεμινάριο δίδαξαν οι: Κατερίνα Δέδε, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σωτήρης Ριζάς και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Τον Οκτώβριο του 2017 τα ΑΣΚΙ πραγματοποίησαν τη δεύτερη σειρά συναντήσεων με τον τίτλο «ΠροΣχέδια Ιστορίας», σε επιμέλεια του Κωστή Καρπόζηλου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν 9 συναντήσεις με ομιλητές και συνομιλητές τους Αιμιλία Βήλου, Πολυμέρη Βόγλη, Σπύρο Δημανόπουλο, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Κωστή Καρπόζηλο, Δανάη Καρυδάκη, Βασίλη Καρύδη, Γιάννο Κατσουρίδη, Νικόλα Μανιτάκη, Ευγένιο Ματθιόπουλο, Γιάννη Μπαλαμπανίδη, Μιχάλη Νικολακάκη, Ηλία Νικολακόπουλο, Όλγα Παντούλη, Δημήτρη Πλουμπίδη, Γιάννη Στάμο, Σίσσυ Τσαβδάρα και Αγγέλικα Ψαρρά.

Την περασμένη χρονιά την πρακτική τους άσκηση πραγματοποίησαν στα ΑΣΚΙ οι παρακάτω φοιτητές και φοιτήτριες: Μάρκος Μπουκετσίδης από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Στέφανος Βέλμαχος-Μπόνος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κωνσταντίνα Αθηναίου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου∙ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmuso Ισίδωρος Σεθέλος – Μπάλιος από το Πανεπιστήμιο Μαδρίτης.

Το Νοέμβριο του 2017 τα ΑΣΚΙ,σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, το περιοδικόHistorein/Ιστορείν, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ,διοργάνωσαν τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση. Συμμετείχαν οι Σταύρος Αλιφραγκής, Έβελυν Ασουάντ, Κώστας Γαβρόγλου, Άντα Διάλλα, Μυρσίνη Ζορμπά, Έλλη Ιγγλίζ, Κωστής Καρπόζηλος, Σάββας Κονταράτος, Ιωάννα Λαλιώτου, Αντώνης Λιάκος, Ηρώ Μανδυλαρά, Ιωάννα Μεϊτάνη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Έλλη Παπαγρηγορίου, Πηνελόπη Πετσίνη, Σπύρος Ποταμιάς, Κώστας Ράπτης, Κύριλλος Σαρρής, Μαρία Σικιτάνο, Αθηνά Συριάτου, Θανάσης Σφήκας, Ανδρέας Τάκης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, Πάνος Χαραλάμπους και Γιώργος Χαρβαλιάς.

Τον Φεβρουάριο του 2018 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), παρουσίαση του βιβλίου του τ. βουλευτή Αττικής Θανάση Λεβέντη, «Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος 1957-1967, 1974-1976». Στην παρουσίαση μίλησαν οι Λαοκράτης Βάσσης, Δημήτρης Θεοδώρου, Θανάσης Καλαφάτης και Γιώργος Χατζόπουλος. Τον Μάρτιο, τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το περιοδικό Ιστορικά, διοργάνωσαν εκδήλωση στη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά. Για το έργο του και την προσωπικότητά του μίλησαν οι Ελευθερία Ζέη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Νίκος Καραπιδάκης, Νίκη Μαρωνίτη, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Αλεξάνδρα Σφοίνη.

Τον Απρίλιο τα ΑΣΚΙ και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) διοργάνωσαν στην Τρίπολη διήμερο Ιστορίας στη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά με θέμα «Μαίναλον: Στα ίχνη των Εθνικοαπελευθερωτικών Αγώνων». Στην εκδήλωση μίλησαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Αθανάσιος Μπουζέτος, Κώστας Μπρούσαλης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ελένη Πόταγα και Θανάσης Χωματάς.

Τον Μάιο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση», την οποία οργάνωσαν από κοινού τα ΑΣΚΙ και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων. Στα εγκαίνια μίλησαν οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Καμίνης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κώστας Σημίτης, Jens Plotner και Ulrich Storck. Τον Σεπτέμβριο η έκθεση μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στο Goethe-Institut. Στα εγκαίνια της Θεσσαλονίκης μίλησαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Μαρία Χαλβατζή, Rudolf Bartsch, Niki Eideneier, Michael Sommer, Walter Stechel και Ulrich Storck. Τον Μάιο, επίσης, τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, διοργάνωσαν την παρουσίαση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοταξίου με ομιλητές τους Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ζανέτ Μπαττίνου,Πόπη Πολέμη και Ισαάκ Σαμπεθάι.

Τέλος, τον Ιούνιο τα ΑΣΚΙ και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης διοργάνωσαν την παρουσίαση των βιβλίων «Δύο πατρίδες μία ταυτότητα» σε επιμέλεια του Νίκου Φωκά και «Απρόβλεπτες διαδρομές, Εικόνες για τη ζωή των Ελλήνων Ουγγαρίας» σε επιμέλεια τωνΧαράλαμπου Βλάχου, Ιωάννη Ράπτη και Νίκου Φωκά. Στην παρουσίαση μίλησαν οι Μιχάλης Γκανάς, Χρίστος Λυριντζής, Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς και Ηλίας Νικολακόπουλος.

Και αυτή τη χρονιά τα ΑΣΚΙ συνέχισαν τη συνεργασία τους με τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο και την εκπομπή Η Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή για το παρελθόν, η οποία μεταδιδόταν κάθε Κυριακή 13.00-14.00. Ο πέμπτος κύκλος (26 εκπομπές) που διήρκησε από 22 Οκτωβρίου έως 1η Ιουλίου κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων: το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, το ποδόσφαιρο, το φοιτητικό κίνημα στο Μεσοπόλεμο, την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, το εργατικό κίνημα στη Μεταπολίτευση, την έκδοση βιογραφίας του Ηλία Ηλιού, το αντιαποικιακό κίνημα, την Παρισινή Κομμούνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, το ομοφυλόφιλο κίνημα στην Ελλάδα, τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές, τη διάσπαση του ’68, την Επανάσταση του 1821, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το αγροτικό κίνημα, το Πανεπιστήμιο, το Βυζάντιο, τους πολιτικούς κρατούμενους, το ευρωπαϊκό 1848, το ψηφιακό πρόγραμμα των ΑΣΚΙ για τη Μεταπολίτευση, τη σουηδική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού κατά τον Β΄ Π.Π., τον ελληνικό αλυτρωτισμό στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ φιλοξένησε συνεντεύξεις με τους Μάκη Καβουριάρη, Μαρκ Μαζάουερ και Θόδωρο Μαλικιώση. Όλες οι εκπομπές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/aski.

Η εκπομπή φιλοξένησε ιστορικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους: Ζέττα Αντωνοπούλου, Άξελ Σωτήρης Βαλντέν, Στέφανος Βαμιεδάκης, Αγγελική Γαρίδη, Γιώργος Γάσιας, Μπάμπης Γεωργούλας, Θεοδόσης Γκελτής, Στάθης Γουργουρής, Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Καράβας, Γιάννος Κατσουρίδης, Παύλος Κλαυδιανός, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Χρήστος Λούκος, Μαρκ Μαζάουερ, Θόδωρος Μαλικιώσης, Ξένια Μαρίνου, Νίκη Μαρωνίτη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Γιούλη Παπαδιαμαντάκη, Στάθης Παυλόπουλος, Κώστας Ράπτης, Αντώνης Σαραντίδης, Βαγγέλης Σαράφης, Ηλίας Στουραΐτης, Ειρήνη Τουντασάκη και Νίκος Τσιβίκης. Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών είχε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, την οργάνωση παραγωγής η Ιωάννα Βόγλη και ο Χρήστος Τριανταφύλλου και τη μουσική επιμέλεια ο Θανάσης Μήνας. Συντονιστές των εκπομπών ήταν οι Θανάσης Γάλλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Χρήστος Τριανταφύλλου και Αγγελική Χριστοδούλου.

Τον Μάιο τα ΑΣΚΙ ενημερώθηκαν ότι, ύστερα από 20 χρόνια, θα έπρεπε να αφήσουν τον φιλόξενο χώρο της Σαρρή 14. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχειακές συλλογές (κυρίως της περιόδου της μεταπολίτευσης) που στεγάζονταν στη Σαρρή 14, θα παραμείνουν κλειστές έως τη μεταστέγασή τους σε νέο χώρο. Σημειώνουμε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την πρόσβαση στις αρχειακές συλλογές και στους τίτλους της βιβλιοθήκης που στεγάζονται στο κύριο αναγνωστήριό μας στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τα αρχεία και οι συλλογές που πρόκειται να παραμείνουν κλειστά μέχρι την μεταστέγασή τους σε άλλον χώρο είναι: Αρχείο Τάσου Ανδρέου, Συλλογή Βασίλη Βασιλειάδη, Συλλογή Σοφίας Βιδάλη, Αρχείο Πάνου Δημητρίου, Συλλογή Χρήστου Γεωργίου, Αρχείο Νίκου Γιακουμέλου, Συλλογή Νίκου Γιαννόπουλου, Αρχείο Γρηγόρη Γιάνναρου, Αρχείο Νικόλαου Γιαννουλέα, Συλλογή Θόδωρου Γιαννούση, Συλλογή Σπύρου Κακουριώτη, Αρχείο Μαρίας και Νίκου Καρρά, Αρχείο Μυρσίνης Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Αρχείο Μανώλη Κόρακα, Συλλογή Ηρακλή Λαλάγκα, Αρχείο Αντώνη Λιάκου, Αρχείο Νίκου Μάργαρη, Συλλογή Σοφίας Ματθαίου, Συλλογή Νίκου Μπελαβίλα, Συλλογή Γιώργου Μαυρογορδάτου, Αρχείο Τάκη Παληού, Συλλογή Ελένης Παμπούκη, Κατάλοιπα Βίκτωρα Παπαζήση, Αρχείο Ραλφ Πόλε, Αρχείο Χαράλαμπου Πρωτοπαππά, Αρχείο Ζήνας Ραζή, Αρχείο Μαρίας Ρεπούση , Αρχείο Σπύρου Σελιανίτη, Αρχείο Δημήτρη Τσίτα, Αρχείο Σοφοκλή Τζανετή, Αρχείο Μαρίας Φραγκιαδάκη, Συλλογή Δημήτρη Φύσσα, Συλλογή Δημήτρη Χαραλαμπάκη, Αρχείο Σοφιανού Χρυσοστομίδη.

Αρχείο Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, Αρχείο ΕΔΕ / ΕΕΚ, Αρχείο ΚΟΔΗΣΟ, Αρχείο συλλόγου επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, Αρχείο ΔΟΜΕ, Αρχείο Εργατικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Συλλογή φυλλαδίων και προκηρύξεων (1974 – 2018).

Φωτογραφικό αρχείο περιοδικού ΑΝΤΙ, Φωτογραφικό αρχείο «Σοσιαλιστικής Αλλαγής»

Αρχείο αφισών της περιόδου της Μεταπολίτευσης

Σειρές περιοδικών της Μεταπολίτευσης

Τα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά που εντοπίζονται στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ https://opac.askiweb.eu/ με ένδειξη Θέση αρχειοστάσιο Σαρρή επίσης δεν είναι προσβάσιμα.

Τα ΑΣΚΙ σταθερά στην επιδίωξή τους να εμπλουτίζουν τις ερευνητικές υποδομές και τη διαθεσιμότητα των ψηφιακών πηγών γύρω από τη σύγχρονη ιστορία, προχώρησαν, κατά την προηγούμενη περίοδο, σε μια σειρά από σχετικές δράσεις.

  • Ψηφιοποίησαν πλήρως και ανήρτησαν στο διαδικτυακό ιστότοπό τους, δύο εμβληματικά περιοδικά της Αριστεράς, την Κριτική (1959-1961) και την Συνέχεια (1973).
  • Εγκαινίασαν το ψηφιακό πρόγραμμα «Μεταπολίτευση 1974-1989». Μία εποχή προσδοκιών, διεκδικήσεων και κρίσιμων μετασχηματισμών αποτυπώνεται μέσα από δεκαπέντε χιλιάδες ψηφιακά τεκμήρια -φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, φυλλάδια και προκηρύξεις-, είκοσι ώρες κινηματογραφημένων συνεντεύξεων με βιωματικές και αναστοχαστικές προσεγγίσεις, και πλήθος ψηφιακών εργαλείων και ερευνητικών οδηγών. Ο επισκέπτης και η επισκέπτρια μπορούν να περιηγηθούν σε αναλυτικούς πίνακες εκλογικών αποτελεσμάτων, να παρακολουθήσουν τη δυναμική των εργατικών αγώνων και των μαθητικών κινητοποιήσεων, να επισκεφτούν μνημεία που αναφέρονται στο τραυματικό παρελθόν και να διαβάσουν τεκμηριωμένα κείμενα γύρω από κρίσιμες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική, η ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κόσμος της εργασίας, τα νέα κοινωνικά κινήματα, η πολιτιστική παραγωγή, η οικονομία και οι πολιτικές μνήμης της περιόδου της Μεταπολίτευσης μετατρέπονται έτσι σε ανοιχτά πεδία έρευνας, γνώσης και πληροφορίας. Το ψηφιακό πρόγραμμα  www.metapolitefsi.com φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο παράγοντα για ένα νέο προβληματισμό και κριτική αποτίμηση της μεταπολιτευτικής περιόδου και ταυτόχρονα ένα εύχρηστο εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας στη διάθεση των ερευνητών και των πολιτών που αναζητούν απαντήσεις πέρα από εύκολα στερεότυπα και μονοσήμαντες ερμηνείες. Το έργο εκπονήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  
  • Ολοκλήρωσαν και σύντομα θα αναρτήσουν στο διαδίκτυο την αγγλική έκδοση του Ψηφιακού Μουσείου της Μακρονήσου. Το έργο εκπονήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.  
  • Ανέλαβαν την επιστημονική επίβλεψη και τον σχεδιασμό του έργου καταγραφής και καταλογογράφησης του αρχείου αιτήσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της ψηφιοποίησης των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στο πλαίσιο της συμβάσης που είχε υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Σωματείου «Φίλοι των ΑΣΚΙ».
  • Ανέλαβαν την επιστημονική επίβλεψη και τον σχεδιασμό του έργου συγγραφής κειμένου για την ιστορία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας με στόχο την έκδοση λευκώματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Σωματείου «Φίλοι των ΑΣΚΙ».
sneakers