Από τη Μεταπολίτευση στην Πτώση του Τείχους. Πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις (1974-1989)

Κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναρίων (Εαρινό εξάμηνο 2020)

 

sem001Το σεμινάριο αποσκοπεί στη μελέτη των πρώτων 15 χρόνων της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας: από την πτώση της χούντας και την θριαμβευτική επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έως το σκάνδαλο Κοσκωτά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ενιαίου Συνασπισμού, καθώς και την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Κύριο ορόσημο αποτελεί η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981 και ο σχηματισμός της πρώτης σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Εάν οι κυβερνήσεις Καραμανλή προχώρησαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας και οδήγησαν τη χώρα στην ΕΟΚ, η αλλαγή του 1981 έγινε αντιληπτή ως τομή που τερμάτιζε το μετεμφυλιακό κράτος, αναδείκνυε νέα κοινωνικά στρώματα και αναιρούσε τον πολιτικό αποκλεισμό ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

  

Η μετάβαση στη δημοκρατία και η αποχουντοποίηση, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στροφή προς την Ευρώπη, η οικονομία, ο Τύπος, το συνδικαλιστικό και φοιτητικό κίνημα, η πολιτιστική ζωή αποτελούν ορισμένα από τα θέματα που θα μελετηθούν στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μείζονες τομές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Παπανδρέου σε τομείς όπως το οικογενειακό δίκαιο, η ισότητα των δυο φύλων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Στο σεμινάριο θα αξιοποιηθούν οι αρχειακές και έντυπες συλλογές των ΑΣΚΙ για την περίοδο.

Διδάσκοντες είναι οι Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ηλίας Νικολακόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σωτήρης Ριζάς (Ακαδημία Αθηνών), Τάσος Σακελλαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη).

Ώρες σεμιναρίου: κάθε Πέμπτη 18.15 - 21.00

Ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί

Πληροφορίες: 210 3223062, 210 3214024