Γράφοντας ποπ ιστορία στον 21ο αιώνα

 

Συζητούν ο Σταύρος Παναγιωτίδης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου

Ο Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά για με τον ιστορικό Σταύρο Παναγιωτίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας (Εκδόσεις Κέδρος 2023). Πώς γράφει κανείς ένα βιβλίο ποπ ιστορίας, συνδυάζοντας την ερμηνευτική ακρίβεια με την απεύθυνση στο ευρύτερο δυνατό κοινό; Σε τι διαφέρει ένας ιστορικός μύθος από μια παρεξήγηση και από μια άβολη αλήθεια; Τι ρόλο έχουν οι ιστορικοί μύθοι στην ελληνική εθνική συνείδηση και τι κερδίζει τελικά κανείς προσπαθώντας να τους ανατρέψει; Είναι όλες οι λανθασμένες ιστορικές αντιλήψεις ίδιας βαρύτητας, και γιατί κάποιες είναι πιο ισχυρά εμπεδωμένες από άλλες; Παρόλο που η επικρατούσα μορφή της ποπ ιστορίας είναι πλέον η ψηφιακή, η σημασία του εντύπου παραμένει ιδιαίτερη για την απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις, καθώς και για την εμπέδωση μιας κουλτούρας εμβάθυνσης στο ιστορικό παρελθόν.

    

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Σπύρος Παπακώστας - Μοντάζ: Σοφία Ξερικού

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

 

15.00 - 16.00 Στο Κόκκινο 105,5 

Γράφοντας ποπ ιστορία στον 21ο αιώνα

Συζητούν ο Σταύρος Παναγιωτίδης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου

Gizis kryfo skoleioΟ Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά για με τον ιστορικό Σταύρο Παναγιωτίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας (Εκδόσεις Κέδρος 2023). Πώς γράφει κανείς ένα βιβλίο ποπ ιστορίας, συνδυάζοντας την ερμηνευτική ακρίβεια με την απεύθυνση στο ευρύτερο δυνατό κοινό; Σε τι διαφέρει ένας ιστορικός μύθος από μια παρεξήγηση και από μια άβολη αλήθεια; Τι ρόλο έχουν οι ιστορικοί μύθοι στην ελληνική εθνική συνείδηση και τι κερδίζει τελικά κανείς προσπαθώντας να τους ανατρέψει; Είναι όλες οι λανθασμένες ιστορικές αντιλήψεις ίδιας βαρύτητας, και γιατί κάποιες είναι πιο ισχυρά εμπεδωμένες από άλλες; Παρόλο που η επικρατούσα μορφή της ποπ ιστορίας είναι πλέον η ψηφιακή, η σημασία του εντύπου παραμένει ιδιαίτερη για την απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις, καθώς και για την εμπέδωση μιας κουλτούρας εμβάθυνσης στο ιστορικό παρελθόν.

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Νίκος Μπιτσιμέας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


 

 

 

 

To Διοικητικό Συμβούλιο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μετά τη συνεδρίασή του στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ανακοινώνει, με ιδιαίτερη χαρά, την ομόφωνη απόφασή του:


Α. Να αναλάβει τη θέση του διευθυντή των ΑΣΚΙ ο Μάνος Αυγερίδης.
Β. Να δημιουργηθεί θέση συντονιστή προγραμματισμού και επιστημονικών δράσεων, την οποία αναλαμβάνει ο Στάθης Παυλόπουλος.

Ο Μάνος Αυγερίδης και ο Στάθης Παυλόπουλος, σημαντικοί νέοι ιστορικοί και οι δύο, είναι βασικά μέλη της κοινότητας των ΑΣΚΙ, και η επιστημονική διαδρομή τους είναι στενά συνδεδεμένη με αυτά. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν μοιραστεί την κοινή πίστη όλων μας στα «ανοιχτά αρχεία», συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και στην ενίσχυση της επιστημονικής και ερευνητικής φυσιογνωμίας του οργανισμού. Η ανάληψη της διεύθυνσης και του συντονισμού των ΑΣΚΙ, σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, συντείνει στη συνέχιση και την ενδυνάμωση αυτού του πρωτότυπου επιστημονικού εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν τριάντα χρόνια, καθώς και στο άνοιγμά του σε νέους ορίζοντες. Έχουν όχι μόνο τις ευχές αλλά και τη συμπαράσταση όλων μας στο έργο τους. Καλή συνέχεια και καλή αρχή!

Σύντομα βιογραφικά

Ο Μάνος Αυγερίδης είναι ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, εκ μέρους των ΑΣΚΙ, του διεθνούς προγράμματος WIRE με επικεφαλής το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι διδάκτορας σύγχρονης ιστορίας (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στα ΑΣΚΙ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας. Είναι συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ Μια μεγάλη περιπέτεια. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης (2021) και συγγραφέας του βιβλίου Η δεύτερη ζωή της Εθνικής Αντίστασης. Πρακτικές αναγνώρισης και αποκλεισμού, 1944-2006 (με Μ. Φυτιλή και Ε. Κούκη, 2022). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρχειοτάξιο και συμπαραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής Ιστορία στο Κόκκινο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τη μεταπολεμική ιστορία, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιστοριογραφία και τη δημόσια ιστορία.

Ο Στάθης Παυλόπουλος είναι ιστορικός (Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), διδάσκων Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Τμήμα Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία των ιδεών, την κοινωνική ιστορία και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατά την περίοδο 2014-2023 διετέλεσε υπεύθυνος προγραμμάτων στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει συνεργαζόμενος ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος των ΑΣΚΙ και της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ-Μνήμων).


 

Ιούλιος-Αύγουστος 2023

Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία και περιοδικά κυρίως της Μεταπολίτευσης.

Η Κατερίνα Ρέβελα, ο Αργύρης Πετρόπουλος, ο Σωτήρης Ρέβελας, η Sarah Jane Revela κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ το προσωπικό αρχείο του Ηλία Ρέβελα με άρθρα, ομιλίες και διάφορα κείμενα του Η. Ρέβελα σχετικά με τη δεκαετία του 1940 στην Τρίπολη.

Ο Γιάννης Καούνης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα της συλλογής του που βρίσκεται στην ΕΜΙΑΝ με δικηγορικούς φακέλους υποθέσεων της περιόδου της δικτατορίας κ.ά.

Η Πηνελόπη Αρώνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της Βιβλιοθήκης των γονιών της Μαίρης και Παναγιώτη Αρώνη και έναν φάκελο με σφραγίδες και έγγραφα της ΠΕΚΑΜ.

Η Γιούλα Παπαγιάννη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του πατέρα της Σπύρου Παπαγιάννη, το οποίο αφορά την έρευνά του για τα βιβλία που συνέγραψε, καθώς επίσης και έντυπα.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιώργος Αλεξάτος, Μαρία Ηλιού, Νατάσα Μερτίκα, Κώστας Πορφυρίου, Αριστοτέλης Σπυριδόπουλος και Νίκος Χρυσίδης.

 

Σεπτέμβριος 2023

Η Ελένη Κολόκα-Κούκουνα, η Σόνια Κολόκα-Παπαλέξη και ο Κωνσταντίνος Κολόκας κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ έντυπα από τη βιβλιοθήκη του Π. Κολόκα.

Ο Νικήτας Ρούσος και η Ανδρομάχη Μπαρτζώκα κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ τη ψηφιακή αναπαραγωγή μιας φωτογραφίας και το βιογραφικό σημείωμα του αξιωματικού του ΔΣΕ Αντώνη Σοφλιού.

Η Βασιλική και η Ελένη Μαυροειδάκου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές τεκμηρίων από το αρχείο του πατέρα τους Παύλου Μαυροειδάκου την περίοδο που ήταν φυλακισμένος (δεκ. ’50-’60).

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Μανώλης Κανδυλάκης, Αμαλία Κολώνια, Μαρία Μπαρτζώκα, καθώς επίσης και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

 

Οκτώβριος 2023

Ο John Newbigin κατέθεσε ΑΣΚΙ σε ψηφιακή μορφή την πλήρη σειρά του φοιτητικού περιοδικού στο Πανεπιστήμιο CambridgeThe 1/- Paper (1968-1970).

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Αριστείδης Θωμόπουλος, Κώστας Πορφυρίου, Πέτρος Κουλουφάκος, Στέφανος Πεσμαζόγλου.

 

Νοέμβριος 2023

Ο Thomas Thomell κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια σχετικά με το αντιδικτατορικό κίνημα στη Σουηδία.

Η Αγγελική Παληού και η Αντωνία Βαρθαλίτου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ τμήμα του αρχείου και της βιβλιοθήκης του Τάκη Παληού.

Βιβλία και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ ο Κώστας Πορφυρίου και η Πόπη Πολέμη.

 

Δεκέμβριος 2023

Η Ευγενία Μάντζου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφικών και αποφάσεων εκτόπισης στην Ικαρία του πατέρα της Σπυρίδωνα Μάντζου (1948).


 

Νέες προσκτήσεις 2023

Νέες προσκτήσεις 2017-2022

Νέες προσκτήσεις 2011-2016

 

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ αποδέχθηκε χθες, 27 Νοεμβρίου 2023, την παραίτηση του Κωστή Καρπόζηλου από τη θέση του διευθυντή της Εταιρείας.

Ο Κωστής, πρώτος διευθυντής των ΑΣΚΙ, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2016. Στη διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη, την επιστημονική παρουσία και τη δημόσια δραστηριότητα του οργανισμού, εμπλουτίζοντας το ιδρυτικό όραμα για «ανοιχτά αρχεία» και για τον εκδημοκρατισμό της ιστορικής γνώσης. Η παρουσία του στην καθημερινή λειτουργία των Αρχείων συνοδεύτηκε από βαθιά πίστη στις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, αξίες που κατευθύνουν τα ΑΣΚΙ από την ίδρυσή τους έως σήμερα.

Για όσα πρόσφερε και για όσα ακόμα θα συνεχίσει να προσφέρει ως ενεργό μέλος της Εταιρείας και πολύτιμος συντελεστής της κοινότητας των ΑΣΚΙ, τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.