Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ο (ψηφιακός) Πολίτης - Μνήμη Σταύρου Κωνσταντακόπουλου», το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ), του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΤΑΜ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), υλοποίησε μια ψηφιακή πύλη για το περιοδικό Ο Πολίτης, που επηρέασε καθοριστικά την ελληνική πνευματική, πολιτιστική και πολιτική ζωή στον 20ό αιώνα (1976-2008).

 

Με αρχικό υλικό τα ψηφιοποιημένα από τα ΑΣΚΙ τεύχη του περιοδικού, δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων όπου, καταχωρίστηκαν όλα τα τεύχη με βάση την ημερομηνία έκδοσης τους και τον αριθμό του τεύχους. Τα τεύχη του περιοδικού ομαδοποιούνται σε τέσσερεις περιόδους: α) «Ο Πολίτης» (1976-1995 & 1998-2008)και «Ο Δεκαπενθήμερος Πολίτης» (1983-1986 & 1995-1998). Πρόκειται για 352 τεύχη και ένα σύνολο περίπου 29.000 σελίδων. Οι συνολικές καταχωρήσεις ξεπέρασαν τις 6.500.


Τα άρθρα συσχετίστηκαν με τα τεύχη στα οποίοι γράφτηκαν, καταχωρίστηκε ο συντάκτης και οι σελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να βρει το άρθρο. Τέλος, προστέθηκαν ετικέτες είτε με βάση τη θεματική τους (πολιτισμός, παιδεία, λογοτεχνία, κλπ), είτε με βάση την αναγραφόμενη ενότητα του τεύχους (Γυμνοί οφθαλμοί, Λογοτεχνικός Πολίτης, κλπ).

politis1

Εικόνα 1. Αρχική οθόνη ιστοσελίδας

Δημιουργία της ιστοσελίδας του περιοδικού

Η ιστοσελίδα του περιοδικού ο Πολίτης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://aski.gr/PolitisMagazine/index.php

 

Η ζώνη των επιλογών βρίσκεται στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας και περιέχει τις 4 περιόδους του περιοδικού και 5 επιλογές:

  • Το περιοδικό (γενικές πληροφορίες για το περιοδικό)
  • Το πρόγραμμα (γενικές πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα)
  • Α.Ελεφάντης (βιογραφικά στοιχεία του διευθυντή του περιοδικού)
  • Μαρτυρίες (Βάση προφορικών μαρτυριών: δεν είναι ενεργή προς το παρόν)
  • Εικονίδιο φακού            

politis2

Εικόνα 2. Επιλογή τεύχους: περιεχόμενα και εξώφυλλο

politis3

Εικόνα 3. Επιλογή άρθρου

politis4

Εικόνα 4. Σύνθετη αναζήτηση

 

Επόμενη φάση σχεδιασμού

Μετά την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, το ερευνητικό πρόγραμμα θα εστιάσει στη δημιουργία μιας βάσης προφορικών μαρτυριών μελών της συντακτικής ομάδας και βασικών συνεργατών του περιοδικού.

Παράλληλα, θα μετατραπεί το αρχικό σκαναρισμένο υλικό των τευχών, που είναι σε μορφή εικόνας (pdf), σε ενεργό κείμενο με τη χρήση λογισμικού οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Ο στόχος της μετατροπής αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα αναζήτησης με βάση λέξεις κλειδιά.

 

Χρηματοδότηση του έργου

Το ερευνητικό έργο «Ο (ψηφιακός) Πολίτης - Μνήμη Σταύρου Κωνσταντακόπουλου» χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω δωρεών. Οι δωρεές στο διάστημα Ιούλιος 2020 έως Δεκέμβριος 2022 ανήλθαν στο ποσό των 15440 ευρώ και προήλθαν από ένα αριθμό 50 περίπου προσώπων και από συλλογικότητες όπως: Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας & τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Οργάνωση Μελών ΑΕΙ-Ερευνητών του Σύριζα, και Ερατοσθένης Μελετητική ΑΕ.

 

Συντελεστές του έργου

Επιστημονικός υπεύθυνος: Γιώργος Α. Παπακωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής, ΤΑΜ, ΠΘ, Αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνος: Φοίβη Γιαννίση, Καθηγήτρια ΤΑΜ, ΠΘ, Οργάνωση & σχεδιασμός έρευνας: Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός, Επίκουρη καθηγήτρια ΤΠΔΜΒ, ΠΘ, Φιλολογική επιμέλεια & διαμόρφωση περιεχομένου ιστοτόπου: Αντώνης Αντωνιάδης, ιστορικός, Οργάνωση και λήψη προφορικών μαρτυριών Αντώνης Αντωνίου, ιστορικός, Προγραμματισμός: Γιώργος Καλαούζης, μηχανικός Η/Υ, Ε.ΔΙ.Π., ΕΠΕΟΤ, ΤΑΜ, ΠΘ, Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Αλέξης Ψυχούλης, εικαστικός, Καθηγητής, ΤΑΜ, ΠΘ,

Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Πισπίρη, Ε.Τ.Ε.Π., ΕΠΕΟΤ, ΤΑΜ, ΠΘ.

 

 

Απρίλιος 2023

Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ σειρές περιοδικών της Μεταπολίτευσης.

Η Βασιλεία Τόμπρου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης του πατέρα της Γιώργη Τόμπρου.

Η Δήμητρα Κολοκυθά κατέθεσε στα ΑΣΚΙ επιστολικά δελτάρια και φωτογραφίες του Βασίλειου Τανταρούδα από τη Μακρόνησο.

Η Οικογένεια Κοΐνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ λογοτεχνικά και παιδαγωγικά περιοδικά της δεκαετίας του 1940.

Βιβλία και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ ο Ιωάννης Στεφανίδης και ο Γιάννης Τυροβολάς.

 

Μάρτιος 2023

Ο Γιάννης Ντινιακός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα και περιοδικά της Μεταπολίτευσης.

Ο Αιμίλιος Ριζογιάννης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιοποιημένα έγγραφα από το αρχείο του πατέρα του Γρηγόρη Ριζογιάννη, 1944-1945.

Ο John Brady Kiesling κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τα υλικά της ερευνάς του για το βιβλίο του Greek urban warriors.

Ο Λευτέρης Ξάνθος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του με αρνητικά από διαδηλώσεις, ενημερωτικά περίπτερα και δράσεις στο Ντίσελντορφ 1970-1977.

Ο Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Στράτη Σωμερίτη με τεκμήρια από τον Μεσοπόλεμο και τη Μεταπολίτευση.

Η Καίτη Τσουκαλά κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης του πατέρα της Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Ντούνια Κουσίδου, Στρατής Κωνσταντάρας, Σοφία Λεβογιάννη, Χρήστος Μαράντος, Γιούλα Παπαγιάννη, Χάρης Τζανίδης, καθώς και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


Νέες προσκτήσεις 2023

Νέες προσκτήσεις 2017-2022

Νέες προσκτήσεις 2011-2016

 

 

zorbaTα ΑΣΚΙ αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη την Μυρσίνη Ζορμπά. Μια σπουδαία γυναίκα που με τη σκέψη της και το έργο της χάραξε τομές και έδωσε κατευθύνσεις στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Μια γυναίκα του αντιδικτατορικού αγώνα, του κοινωνικού στοχασμού και της πολιτικής δράσης που μέσα από τη μακρά διαδρομή της στον χώρο του βιβλίου σημάδεψε την ιστορία του εντύπου στην Ελλάδα, με τις καινοτόμες και δημιουργικές πρωτοβουλίες της.
Αποχαιρετούμε μια φίλη που στήριξε με αγάπη και πίστη το έργο των ΑΣΚΙ, συνεργάστηκε μαζί μας με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και μας πρόσφερε με γενναιοδωρία το πολύτιμο αρχείο της. Στο τελευταίο τεύχος του Αρχειοταξιου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε ένα απολογιστικό της κείμενο για τη δράση της στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Θα τη θυμόμαστε αναστοχαστική, δημιουργική, γενναία, έναν άνθρωπο που μπορούσε να μετατρέπει σε ζωή τον φόβο του θανάτου.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Επανάσταση του 1821…

 

Συζητούν ο Χρήστος Λούκος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Χρήστο Λούκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής Επανάστασης (Θεμέλιο, 2022) για το 1821.

Γιατί Επανάσταση και όχι πόλεμος; Γιατί το 1821 και όχι πριν;  Τι σήμαιναν οι εμφύλιοι πόλεμοι; Πως ζούσαν στα χρόνια της Επανάστασης; Γιατί η περίοδος του Καποδίστρια πρέπει να θεωρείται μέρος της Επανάστασης; Οι δυο ιστορικοί συζητούν για την Επανάσταση επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της με βάση τις σημερινές γνώσεις και θεωρήσεις των γεγονότων.

   

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Ηρώ Κουμεντάκου

Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Μπαλούμης - Μοντάζ: Αχιλλέας Φακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη