13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

Οι πολλαπλές σχέσεις μας με το παρελθόν: ιστορική κουλτούρα, δημόσια ιστορία, ιστορική εκπαίδευση

  

Συζητούν η Αιμιλία Σαλβάνου και ο Μάνος Αυγερίδης

 

asterixΟ Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με την ιστορικό Αιμιλία Σαλβάνου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε; (Ασίνη, 2021). Συζητούν για την ίδια την ιστορική επιστήμη, αλλά κυρίως για τους πολλούς, διαφορετικούς και συχνά αναπάντεχους τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε ο καθένας και η καθεμιά από μας, ατομικά και συλλογικά, ιδιωτικά και δημόσια, με το παρελθόν. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση με αφορμή σύγχρονα πολιτισμικά προϊόντα όπως η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones ή, παλαιότερα, τις ιστορίες του Αστερίξ και του Οβελίξ; Πώς μαθαίνουν τα παιδιά ιστορία στο σχολείο και έξω από αυτό; Χρειαζόμαστε, τελικά, περισσότερη, λιγότερη ή μια άλλη ιστορία και ποια είναι αυτή;   

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας - Γιάννης Παπακονδύλης

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

 

Ο Διεθνισμός του Εθνικισμού: γη και πρόγονοι

Συζητούν ο Παρασκευάς Ματάλας και ο Κωστής Καρπόζηλος

Ο Κωστής Καρποζηλος συνομιλεί με τον Παρασκευά Ματάλα, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αφορμή του βιβλίο του Κοσμοπολίτες Εθνικιστές: ο Μωρίς Μπαρρές και οι ανά τον κόσμο «μαθητές» του (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021). Πόσο διεθνικό φαινόμενο υπήρξε ο εθνικισμός στο γύρισμα του 20ου αιώνα; Το ερώτημα αυτό μας δίνει να σκεφτούμε εκ νέου γύρω από την εθνικιστική ιδεολογία καθώς διαπλέκεται με συναρπαστικές διασταυρώσεις και διασυνδέσεις ανθρώπων από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα που συναντήθηκαν -νοητικά ή και πραγματικά- στο Παρίσι και ειδικότερα γύρω από τη μορφή του Μωρίς Μπαρρές. Υπό την οπτική αυτή, μέσα από τις επιστολες, τα κείμενα και τη δράση των νεαρών διανοούμενων αναδεικνύεται μία κοσμοπολίτικη διάσταση του εθνικισμού που υποσκάπτει εν τέλει τη θεμέλια λίθο του: δηλαδή ότι το έθνος είναι κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

Δεκέμβριος 2021

Η Μαρία Μποντίλα κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία από το Εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» και από τις Πολιτικές & Λογοτεχνικές Εκδόσεις, καθώς και αφίσες από την Ανατολική Γερμανία.

Ο Bill Aggelidis κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακή αναπαραγωγή φωτογραφίας του πατέρα του Αλέκου Αγγελίδη για το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου.

Ο Φώτης Βασιλόπουλος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακή αναπαραγωγή φωτογραφίας του παππού του Φώτιου Βασιλόπουλου για το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου.

Η Αυγή κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μία πλήρη ψηφιακή σειρά της εφημερίδας.

Ο Νέστορας Παπανικολόπουλος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έργα δικά του (ξυλογραφίες, εκτυπώσεις, μονοτυπίες, χαρακτικά κ.ά.), της Βίργως Βασιλείου και δύο ξυλογραφίες του Τάσσου.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Ντίνα Βαΐου, Μαίρη Κολιού, Αντώνης Περώνης, Αλέκος Χατζηδάκης, καθώς και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Νοέμβριος 2021

Η Ιωάννα Πετροπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης της με κυρίως φεμινιστικά έντυπα.

Η Ζήνα Ραζή κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Απόστολου Αποστόλου με φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου, έντυπα και βιβλία του Α. Αποστόλου.

Η Γωγώ Χατζηγεωργίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Λιλής Χατζηγεωργίου με τεκμήρια για το γυναικείο κίνημα.

Η κυρία Κριτσωτάκη-Κοκκίνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης Κοκκίνη και τμήμα του φωτογραφικού του αρχείου με φωτογραφίες της περιόδου 1950-1960 και 1985-1990.

Ο Νίκος Ποταμιάνος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ σειρά φανζίνς των δεκαετιών 1980-1990.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Θανάσης Γάλλος, Κώστας Μπαρούτας, Αλέξης Παπαχελάς, Χρήστος Ρέππας, Θανάσης Σκρουμπέλος, καθώς και οι Εκδόσεις Επίκεντρο, οι Εκδόσεις Νήσος, οι Εκδόσεις Ποταμός και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα

 

 

campaignΣτα ΑΣΚΙ ψάχνουμε για νέες φίλες και φίλους
Στήριξε το έργο μας, γίνε μέλος του σωματείου "Φίλοι των ΑΣΚΙ" και απόκτησε άμεσα το νέο (23ο) τεύχος του Αρχειοταξίου (αφιέρωμα "Το '21 της Αριστεράς") + ένα ακόμα παλαιότερο τεύχος!
Από 1 έως 31 Δεκεμβρίου μπορείς και εσύ να γίνει φίλος και φίλη των ΑΣΚΙ (ή να ανανεώσεις τους δεσμούς σου με το σωματείο) με τα ακόλουθα απλά βήματα:
Καταθέτοντας 30 ευρώ στον λογαριασμό GR5402601780000880201083485 (Eurobank).
Στέλνοντας ένα μέιλ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με στοιχεία επικοινωνίας, ταχυδρομική διεύθυνση και το αποδεικτικό της κατάθεσης.
Τα ΑΣΚΙ θα στείλουν σε όλους και όλες τους νέους φίλους και φίλες το 23ο τεύχος του Αρχειοταξίου + ένα από τα κάτωθι παλαιότερα τεύχη:
22: Λογοκρισία και Δημοκρατία
21: 1989. Το τέλος του σύντομου 20ού αιώνα
20: Ο Σπύρος Ασδραχάς στον κόσμο της έρευνας
Αν έχεις προτίμηση στην επιλογή του τεύχους, μην ξεχάσεις να το σημειώσεις στο μέιλ που θα μας στείλεις.
Η προσφορά ισχύει και για παλαιότερους φίλους/ες των ΑΣΚΙ που θέλουν να ανανεώσουν τη συνδρομή τους.
Και όχι μόνο αυτό!
Τον Ιανουάριο του 2022 το σωματείο "Φίλοι των ΑΣΚΙ" θα επικοινωνήσει μαζί σου για να προγραμματίσουμε τις επόμενες δράσεις μας.
Για να δημιουργήσουμε μία πληθυντική και παραγωγική κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη κοινωνική ιστορία και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.
Για να ενισχύσουμε όλες και όλοι μαζί τη φωνή και τη δράση των ΑΣΚΙ.
Κάνε το πρώτο βήμα.
Γίνε φίλος και φίλη των ΑΣΚΙ!