Ιούλιος 2017

Η Ζωή Βογιατζάκη-Τσιπίδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία και περιοδικά της Μεταπολίτευσης.

Ο Φώτος Λαμπρινός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αναπαραγωγές φωτογραφιών του ίδιου και του πατέρα του, Δεκέμβρης 1944-Γενάρης 1945.

Ο Στράτος Μπανακάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του πατέρα του Τάσου Μπανακάκη και ψηφιακά τεκμήρια του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου Θεσσαλονίκης.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιάννης Βουλγαράκης, Κατερίνα Καραπλή, Άννα Μιχοπούλου, καθώς και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ιούνιος 2017

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Πηνελόπη Πετσίνη κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη δεκαετία του 1980, στο πλαίσιο του προγράμματος της Μεταπολίτευσης.

Η Ελένη Πούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αντίγραφο μαρτυρίας του παππού της Κωνσταντίνου Τσοπανάκη για την αποχώρηση του ΔΣΕ και την πολιτική προσφυγιά στην Πολωνία, καθώς και αντίγραφο μαρτυρίας για το χωριό του στην Ευρυτανία.

Ο Άλκης Χρυσοστομίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του πατέρα του Σοφιανού Χρυσοστομίδη, καθώς και φύλλα της εφημερίδας «Η Αυγή» από τη δεκαετία του 1980.

Η Μαρία Καΐρη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ 46 κούτες βιβλίων από την προσωπική της βιβλιοθήκη.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Ντίνα Βαΐου, Θεόδωρος Βαλαχάς, Κωστής Καρπόζηλος, Γιάννης Παπακονδύλης, VictorFernandezSoriano, καθώς και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

 

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα

 

 

 

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

24-26 Νοεμβρίου 2017

 

1917 nΠώς διαμορφώνεται η πολιτική μας φαντασία σε σχέση με τις επαναστατικές δυνατότητες του μέλλοντος; Το ερώτημα αυτό θα διατρέξει τις αναζητήσεις και τις δράσεις του τριημέρου Τέχνη – Επανάσταση – Ουτοπία που θα πραγματοποιηθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών τον Νοέμβριο του 2017. Έναν αιώνα από το 1917, από τη στιγμή που η Επανάσταση στη Ρωσία, αναδιαμόρφωσε σε παγκόσμια κλίμακα τον τρόπο που σκέφτηκαν οι άνθρωποι γύρω από το μέλλον τους η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,  τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το περιοδικό Historein/Ιστορείν, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ προσκαλούν σε ένα πολυτροπικό συμβάν που θα συναρθρώσει την ιστορία, την ιστορία της τέχνης, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την κριτική θεωρία. 

→περισσότερα