• H Ιστορία στο Κόκκινο

  Η Ιστορία στο Κόκκινο

  Κυριακή 11 Απριλίου στις 13.00 Στο Κόκκινο 105,5 - Η διαμόρφωση του εθνικού χώρου: μετονομασίες οικισμών στο ελληνικό κράτος

  Read more
 • Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Read more
 • Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο

  Ψηφιακό Φωτογραφικό ΑρχείοΕΑΜίτικη Λέσχη Στρατευμένων, Μέση Ανατολή 1942-1944

  Read more
 • Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974)

  Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974) : Νέοι της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 1966

  Read more
 • Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949)

  Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949) : Μαχητές του ΔΣΕ, 1946

  Read more
 • Παράνομος Τύπος (1936-1974)

  Παράνομος Τύπος (1936-1974) 

  Read more
 • Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Read more

 

 

13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

 

Η διαμόρφωση του εθνικού χώρου: μετονομασίες οικισμών στο ελληνικό κράτος

 

Συζητούν η Ελένη Κυραμαργιού, ο Γιάννης Παπακονδύλης και ο Μάνος Αυγερίδης

 

metonomasiesΟ Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με την Ελένη Κυραμαργιού και τον Γιάννη Παπακονδύλη, μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου «Καινούρια Ονόματα-Καινούριος Χάρτης: Ζητήματα μετονομασιών των οικισμών της Ελλάδας 1831-2011». Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την ιστορία των οικισμών στην ελλαδικό χώρο, που διανύει ήδη την τρίτη δεκαετία του.

Με αφορμή τη δημοσίευση της βάσης δεδομένων (http://settlement-renames.eie.gr/) και του συλλογικού τόμου Αλλάζοντας τον χάρτη. Ζητήματα μετονομασιών στη Μεσόγειο, 19ος-20ός αιώνας (επιμ. Δημήτρης Δημητρόπουλος-Ελένη Κυραμαργιού), συζητούν για τη σημασία της μετονομασίας οικισμών και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του εθνικού χώρου. Η επιλογή νέων «καλαίσθητων» ονομάτων και ονομάτων «με ιστορική αξία» αποτέλεσε μία διαδικασία διαρκή και σύνθετη, η οποία ξεκινώντας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και πυκνώνοντας κυρίως στις περιόδους των αλλεπάλληλων αλλαγών του εθνικού χάρτη από τα τέλη του 19ου μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (διεύρυνση συνόρων, ενσωμάτωση νέων εδαφών και πληθυσμών, μετακινήσεις πληθυσμών, δημιουργία νέων οικισμών) φτάνει μέχρι και σήμερα. 

 

 

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

 

 

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

  

 

 

 

 

 

 

 

Κομμούνα: η γιορτή της παγκόσμιας εργατικής δημοκρατίας

 

Συζητούν ο Σωκράτης Παπάζογλου, ο Λουκής Χασιώτης και ο Κωστής Καρπόζηλος

 

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον Σωκράτη Παπάζογλου (μεταφραστή και επιμελητή) και τον Λουκή Χασιώτη (αναπληρωτή καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, ΑΠΘ) για την Παρισινή Κομμούνα του 1871 και την πρόσφατη έκδοση του έργου της Κριστιν Ρος, Κοινοτική Πολυτέλεια: το πολιτικό φαντασιακό της Παρισινής Κομμούνας (Εκδόσεις των ξένων, 2021).

Πώς μπορούμε να σκεφτούμε σήμερα γύρω από μια εμβληματική εξεγερτική στιγμή του 19ου αιώνα; Με αφετηρία το ερώτημα αυτό το επαναστατημένο Παρίσι αναδύεται ως ένα κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι ελεύθερης οργάνωσης της καθημερινότητας. Οι έννοιες της συνεργασίας και της συλλογικότητας, η βιωμένη εμπειρία των Κομμουνάρων, η αναζήτηση της «κοινοτικής πολυτέλειας» στην καθημερινή πράξη συνθέτουν ένα συναρπαστικό πεδίο κυκλοφορίας ιδεών, ανθρώπων και οραματισμών. Η Κομμούνα ήταν την ίδια στιγμή τοπική και διεθνική. Λειτούργησε ως το σημείο συνάντησης επαναστατικών παραδόσεων από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και χρονικότητες και παράλληλα δημιούργησε μία νέα παράδοση που άλλαξε ριζικά τον τρόπο άρθρωσης του αιτήματος για κοινωνική ισότητα και πολιτική ελευθερία.

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

 

 

palaiologopoulosΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποχαιρετούν με θλίψη τον Μήτσο Παλαιολογόπουλο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα και ερευνητή της πρόσφατης ιστορίας. Προερχόμενος από τον χώρο του βιβλίου, ο Μήτσος Παλαιολόγοπουλος συνέδεσε τη ζωή του με την ανανεωτική αριστερά, την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις. Με τη διακριτική παρουσία του αλλά και τη στέρεη γνώση προσώπων και γεγονότων, εργάστηκε συστηματικά  για τη διατήρηση και ανάδειξη της συλλογικής μνήμης της Αριστεράς. Η σεμνότητα και η καλοσύνη του θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.