• H Ιστορία στο Κόκκινο

  Η Ιστορία στο Κόκκινο

  Κυριακή 20 Ιουνίου στις 13.00 Στο Κόκκινο 105,5 - Γερμανική προπαγάνδα και κατασκοπευτικά δίκτυα στην Ελλάδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

  Read more
 • Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Read more
 • Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο

  Ψηφιακό Φωτογραφικό ΑρχείοΕΑΜίτικη Λέσχη Στρατευμένων, Μέση Ανατολή 1942-1944

  Read more
 • Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974)

  Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974) : Νέοι της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 1966

  Read more
 • Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949)

  Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949) : Μαχητές του ΔΣΕ, 1946

  Read more
 • Παράνομος Τύπος (1936-1974)

  Παράνομος Τύπος (1936-1974) 

  Read more
 • Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Read more

 

 

13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

 

Γερμανική προπαγάνδα και κατασκοπευτικά δίκτυα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συζητούν ο Στράτος Δορδανάς και ο Μάνος Αυγερίδης

dordanasΟ Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με τον Στράτο Δορδανά, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο Οι Αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2021). Η προπαγάνδα αποτέλεσε ένα βασικό όπλο των αντιμαχόμενων συμμαχιών του «Μεγάλου Πολέμου» εντός των πεδίων των μαχών αλλά και μακριά από αυτά, ιδιαίτερα στα διαφιλονικούμενα ουδέτερα κράτη. Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες του πληθωρικού βαρόνου Schenck και ποιος ο ρόλος του στρατιωτικού ακολούθου Falkenhausen στην Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου; Πώς οργανώθηκε το γερμανικό δίκτυο προπαγάνδας και κατασκοπείας, καθώς και ο εγχώριος υποστηρικτικός μηχανισμός του από τη αντιβενιζελική παράταξη στο πλαίσιο του Εθνικού Διχασμού; Σε ποιο επίπεδο η πολιτική των Αγγλογάλλων λειτούργησε προς όφελος της γερμανικής προπαγάνδας; Το τέλος του πολέμου βρήκε, τελικά, την Ελλάδα στο στρατόπεδο της Αντάντ – στο πλευρό των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανοφιλία, ωστόσο, που αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο αποτέλεσε φαινόμενο με διάρκεια στον χρόνο που θα εκδηλωνόταν με διαφορετικούς τρόπους τόσο κατά τον Μεσοπόλεμο, όσο και στη δεκαετία του 1940. 

 

 

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

 

 

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

  

 

 

 

 

 

 

 

Χιλή: ιστορίες αξιοπρέπειας

 

Συζητούν η Ευγενία Παλιεράκη και ο Κωστής Καρπόζηλος

 

Ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με την Ευγενία Παλιεράκη, ιστορικό της Λατινικής Αμερικής (πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise) για τις εκλογές του Μαΐου του 2021 στη Χιλή και την ανάδυση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού χάρτη. Οι εξεγέρσεις του 2019 και η σύγχρονη εμπειρία της πανδημίας υπογράμμισαν τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις εύθραυστες ισορροπίες της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Η κοινωνική δυναμική που απελευθερώθηκε μέσα από το πολύμορφο κίνημα αμφισβήτησης αποκρυσταλλώθηκε στις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση: αυτόχθονες, κοινωνικά κινήματα και η ενότητα της Αριστεράς διαπλέκονται με την ανάδειξη μίας νέας γενιάς που πρωταγωνιστεί στην ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η έννοια της αξιοπρέπειας φωτίζει το σημείο συνάντησης ιστορικών προσδοκιών, ριζοσπαστικών αναζητήσεων και κοινωνικών συμμαχιών που συγκλίνουν στην επιδίωξη μίαςνέας αρχής για τη Χιλή και τη Λατινική Αμερική στο σύνολό της.

 

 

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

 

 

palaiologopoulosΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποχαιρετούν με θλίψη τον Μήτσο Παλαιολογόπουλο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα και ερευνητή της πρόσφατης ιστορίας. Προερχόμενος από τον χώρο του βιβλίου, ο Μήτσος Παλαιολόγοπουλος συνέδεσε τη ζωή του με την ανανεωτική αριστερά, την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις. Με τη διακριτική παρουσία του αλλά και τη στέρεη γνώση προσώπων και γεγονότων, εργάστηκε συστηματικά  για τη διατήρηση και ανάδειξη της συλλογικής μνήμης της Αριστεράς. Η σεμνότητα και η καλοσύνη του θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.