Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Επανάσταση του 1821…

 

Συζητούν ο Χρήστος Λούκος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Χρήστο Λούκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής Επανάστασης (Θεμέλιο, 2022) για το 1821.

Γιατί Επανάσταση και όχι πόλεμος; Γιατί το 1821 και όχι πριν;  Τι σήμαιναν οι εμφύλιοι πόλεμοι; Πως ζούσαν στα χρόνια της Επανάστασης; Γιατί η περίοδος του Καποδίστρια πρέπει να θεωρείται μέρος της Επανάστασης; Οι δυο ιστορικοί συζητούν για την Επανάσταση επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της με βάση τις σημερινές γνώσεις και θεωρήσεις των γεγονότων.

   

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Ηρώ Κουμεντάκου

Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Μπαλούμης - Μοντάζ: Αχιλλέας Φακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

  

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Επανάσταση του 1821…

Συζητούν ο Χρήστος Λούκος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

theofilos 1821 toyrkos ellinasΟ Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Χρήστο Λούκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής Επανάστασης (Θεμέλιο, 2022) για το 1821.

Γιατί Επανάσταση και όχι πόλεμος; Γιατί το 1821 και όχι πριν;  Τι σήμαιναν οι εμφύλιοι πόλεμοι; Πως ζούσαν στα χρόνια της Επανάστασης; Γιατί η περίοδος του Καποδίστρια πρέπει να θεωρείται μέρος της Επανάστασης; Οι δυο ιστορικοί συζητούν για την Επανάσταση επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της με βάση τις σημερινές γνώσεις και θεωρήσεις των γεγονότων.

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Μπαλούμης

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


 

 

 

Αναθέτουσα Αρχή: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Πλατεία Ελευθερίας 1, 10553 Αθήνα, Τηλ: +30 210 3223062, ΚΩΔΙΚΟΣ NUTS: EL303, ιστοσελίδα: https://www.askiweb.eu/index.php/el/, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 2. Φύση της σύμβασης: Η σύμβαση αφορά ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό κάτω των ορίων, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Κριτήριο κατακύρωσης: πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. Ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός: 218.942,40 ΕΥΡΩ (αρχικός προϋπολογισμός: 176.566,45 € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για ««ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1967-1974)» - ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΑΣΚΙ» (CPV 72000000, 79999100, 30200000).  
 

ΈΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Περίληψη προκήρυξης (αρχείο pdf)

Αναλυτική προκήρυξη (αρχείο pdf)

 

 

Φεβρουάριος 2023

Η Εύη Μαμάδακη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τη Βιβλιοθήκη του Μήτσου Παλαιολογόπουλου.

Ο Θανάσης Μιχελής κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακά αντίγραφα από το αρχείο της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής (1947-1971), καθώς και ψηφιακά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (1946-1949).

Ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα του προσωπικού του αρχείου τεκμήρια του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, καθώς και εφημερίδες της δεκαετίας 1980.

Ο Θράσος Αβραάμ κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του Σταθμού Βασιλικής Χωροφυλακής Αγ. Παρασκευής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής Λέσβου για την περίοδο 1945-1979.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Τάσος Αγγελόπουλος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Λίνα Βεντούρα, Χρήστος Λούκος, Πάνος Σκοτινιώτης, Σταυρούλα Χριστουλάκη, καθώς και οι Εκδόσεις Ασίνη.

Ιανουάριος 2023

Η Ευαγγελία Δεγαΐτη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια από τη στρατιωτική ζωή του πατέρα της Ιωάννη Δεγαΐτη της περιόδου 1947-1950.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ, συμπλήρωμα του προσωπικού του αρχείου με τεκμήρια από την οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, καθώς και της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ προεκλογικό υλικό της δεκαετίας 1980, καθώς και βιβλία και περιοδικά της Μεταπολίτευσης.

Η Αφένδρα Θάνου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μαρτυρία του πατέρα της Δημήτρη Θάνου για την περίοδο 1943-1945.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Σωτήρης Βαλντέν, Κώστας Βογιατζής, Μαρία Βρυχέα, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Ελευθερία Κοψιδά και Πάνος Σκουρολιάκος.

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα